ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

doctorhomecare-endoflevia-antiviosi

Ενδοφλέβια Χορήγηση Αντιβίωσης Στο Σπίτι

Σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού σας, μπορούμε να χορηγήσουμε κάθε είδους φαρμάκου/αντιβίωσης. Ο νοσηλευτής της Doctor Home Care παραμένει δίπλα στον ασθενή καθ’ όλη τη διάρκεια της χορήγησης της αντιβίωσης, ώστε να προληφθούν τυχόν κίνδυνοι (θρόμβωση-σπάσιμο φλέβας, διακοπή ροής, αλλεργική αντίδραση).

endoflevia-xorigisi-farmakou

Για την δική σας διευκόλυνση, όλα τα αναλώσιμα υλικά (οροί, ενέσεις, φλεβοκαθετήρες, συσκευές ορού) που θα χρειαστούν για την διαδικασία της φλεβοκέντησης (τοποθέτηση περιφερικού φλεβοκαθετήρα), όλη τη φαρμακευτική αγωγή (IV Βιταμίνες, αντιβιώσεις, γαστροπροστασία, διουρητικά κλπ) καθώς και το στατώ ορού περιλαμβάνονται στο πακέτο της νοσηλείας.

Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας online ή επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 6747520. Εξειδικευμένος νοσηλευτής καταφθάνει άμεσα στον χώρο σας, σε οποιαδήποτε περιοχή της Αττικής βρίσκεστε.

Κεντρικοί Φλεβικοί Καθετήρες

H Ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων πραγματοποιείται από σύγχρονους κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες που επιτρέπουν νοσοκομειακού τύπου νοσηλεία στο σπίτι.

​Κεντρικούς ονομάζουμε τους φλεβικούς καθετήρες που το άκρο τους καταλήγει σε μία από τις δύο μεγαλύτερες φλέβες του ανθρώπινου σώματος. Επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε τέτοιους καθετήρες όταν θέλουμε να χορηγήσουμε φάρμακα που είναι πολύ πυκνά. Συνεπώς τα φάρμακα αυτά είναι ακατάλληλα για να χορηγηθούν από μικρότερες φλέβες. Οι κεντρικοί φλεβικοί καθετήρες εκβάλουν σε πολύ μεγάλα αγγεία, όπου η ροή του αίματος είναι τόσο γρήγορη που κάθε φάρμακο, όσο πυκνό κι αν είναι, διαλύεται αμέσως χωρίς να προκαλεί βλάβη.

​Τέτοια φάρμακα είναι πολύ συνηθισμένα στην σύγχρονη ιατρική και περιλαμβάνουν

  • αντιβιοτικά,
  • φάρμακα χημειοθεραπείας,
  • φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε μονάδες εντατικής θεραπείας,
  • διαλύματα ηλεκτρολυτών και
  • διαλύματα παρεντερικής-ενδοφλέβιας διατροφής.

Σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών μάλιστα, που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, η χρήση τέτοιων κεντρικών καθετήρων είναι υποχρεωτική.


Είδη Ενδοφλέβιων Ορών:

Προσωρινοί – Μόνιμοι Φλεβικοί Καθετήρες

​Εάν οι κεντρικοί φλεβικοί καθετήρες προορίζονται για βραχυχρόνια χρήση (έως δύο εβδομάδες) ονομάζονται προσωρινοί, ενώ αυτοί που προορίζονται για μακροχρόνια χρήση, όπως οι καθετήρες αιμοκάθαρσης και οι καθετήρες Hickman, ονομάζονται μόνιμοι. Ειδική κατηγορία μόνιμων καθετήρων αποτελούν τα port, στα οποία ο καθετήρας συνδέεται με ένα τύμπανο που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα.

​Σε κάθε περίπτωση, για να τοποθετήσουμε τον κεντρικό φλεβικό καθετήρα πρέπει να παρακεντήσουμε μια από τις κεντρικές φλέβες του σώματος. Συνήθως την σφαγίτιδα ή την υποκλείδιο φλέβα και σπανιότερα την μηριαία φλέβα. Αυτό απαιτεί ειδική εκπαίδευση και εμπειρία, γιατί αποτελεί μια επεμβατική ιατρική πράξη που μπορεί να συνοδεύεται από σημαντικές επιπλοκές.

Ενδοφλέβια Χορήγηση Με Picc Line

Ενδοφλέβια-Χορήγηση-ορού

​Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σε ασθενείς που πρόκειται να λάβουν ενδοφλέβια θεραπεία για τουλάχιστον ένα μήνα, επιλέγουμε όλο και συχνότερα να τοποθετήσουμε έναν κεντρικό καθετήρα που ονομάζεται Picc Line. Ο καθετήρας αυτός, σε αντίθεση με τους κλασσικούς κεντρικούς καθετήρες, εισάγεται από μία περιφερική φλέβα που βρίσκεται στο βραχίονα. Στη συνέχεια προωθείται μέχρι να φτάσει στην τελική του θέση, στην άνω κοίλη φλέβα, αμέσως πριν την καρδιά. Επειδή οι φλέβες που επιλέγουμε να βάλουμε αυτόν τον καθετήρα βρίσκονται μέσα στους μυς του βραχίονα και δεν είναι ορατές με το μάτι, τις εντοπίζουμε με την βοήθεια υπερήχων. Στη συνέχεια, αφού προωθήσουμε τον καθετήρα, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχει φτάσει στην σωστή θέση. Παλιότερα, για να το εξασφαλίσουμε αυτό ήταν απαραίτητο να έχουμε στη διάθεση μας ακτινοσκόπιση ή ακτινογραφία, δηλαδή να βρισκόμαστε σε νοσοκομείο. Πλέον όμως υπάρχουν φορητοί πλοηγοί με τους οποιούς εξασφαλίζεται η σωστή τοποθέτηση του Picc-Line και έτσι η τοποθέτηση του είναι εφικτή και στο σπίτι.

Η Ενδοφλέβια Χορήγηση Φαρμάκων – Στο Σπίτι Περιλαμβάνει:

  • τη χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών σε περίπτωση αφυδάτωσης,
  • τη χορήγηση αντιεμετικών ή γαστροπροστασίας,
  • τη χορήγηση αναλγητικών,
  • τη χορήγηση ενδοφλέβιας (παρεντερικής) διατροφής,
  • και τη χορήγηση κορτιζόνης ή αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση πχ μιας ουρολοίμωξης ή μιας λοίμωξης του αναπνευστικού.

Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για θεραπεία που ήδη λαμβάνει ο ασθενής στο νοσοκομείο και απαιτείται να την συνεχίσει για ένα διάστημα στο σπίτι, ενώ άλλοτε βρίσκεται στο σπίτι του και θέλουμε να αποφύγουμε μια καινούργια εισαγωγή του στο νοσοκομείο

Ποιο είναι το κέρδος για τον ασθενή;

Το κέρδος για τον ασθενή που φεύγει νωρίτερα από το νοσοκομείο ή αποφεύγει μια μη απαραίτητη εισαγωγή είναι προφανές. Αντιμετωπίζεται στο δικό του χώρο, περιτριγυρισμένος από τους δικούς του ανθρώπους, με σημαντικό όφελος στην ψυχολογία και την ποιότητα της ζωής του. Το οικονομικό κόστος και η συνολική οικογενειακή αναστάτωση είναι πολύ μικρότερα. Αποφεύγει το στρες και την ταλαιπωρία μιας παραμονής στο νοσοκομείο, και αποφεύγει επίσης τον πολύ σημαντικό κίνδυνο των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Όμως μια τέτοια επιλογή είναι ασφαλής; Η απάντηση είναι ναι, εφόσον αφορά συγκεκριμένα φάρμακα, ασφαλή για την χορήγηση τους κατ΄οίκον. Συνήθως τα φάρμακα αυτά τα λαμβάνει ήδη ή τα έχει λάβει στο παρελθόν μέσα στο νοσοκομείο.

Απαιτείται επιπλέον η εφαρμογή και η γενικότερη εποπτεία της κατ΄οίκον ενδοφλέβιας νοσηλείας να γίνεται από εξειδικευμένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Το εξειδικευμένο προσωπικό θα πρέπει να έχει την κατάλληλη εμπειρία, καθώς και την δυνατότητα πλήρους κάλυψης όλων των προγραμματισμένων και έκτακτων περιστατικών. Επιπλέον, θα πρέπει να έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται έκτακτες καταστάσεις και να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους θεράποντες γιατρούς του ασθενούς.