Σακχαρώδης Διαβήτης Τυπου 2: Διάγνωση, Συμπτώματα και Θεραπεία

διαβήτης-τυπου-2

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη, μια πολύ σημαντική ορμόνη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Σε αντίθεση με τον διαβήτη τύπου 1, όπου το σώμα δεν παράγει ινσουλίνη, στον διαβήτη τύπου 2, είτε η παραγωγή ινσουλίνης είναι ανεπαρκής είτε τα κύτταρα του σώματος απορρίπτουν την ινσουλίνη που παράγεται. Για να κατανοήσετε πλήρως τα πρώιμα σημάδια και τα στάδια πριν την ανάπτυξη διαβητη τύπου 2, ανατρέξτε στον αναλυτικό οδηγό μας για τον Προδιαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου 2 μια διαδεδομένη πάθηση, που επηρεάζει σημαντικά τον πληθυσμό παγκοσμίως. Σύμφωνα με το CDC (Center of Disease Control and Prevention) υπολογίζεται ότι περίπου 34,2 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ην. Πολιτείες έχουν διαβήτη, με τον διαβήτη τύπου 2 να αντιπροσωπεύει το 90-95% των περιπτώσεων.

Συμπτώματα Διαβήτη τύπου 2

Διαβήτης τύπου 2 – Συμπτώματα

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων του Διαβήτη Τύπου 2 είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. Μερικά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένη δίψα λόγω της υπερβολικής συσσώρευσης σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος.
  • Αυξημένη πείνα, ιδιαίτερα μετά το φαγητό ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του οργανισμού να πάρει ενέργεια από τη γλυκόζη.
  • Κόπωση γιατί τα κύτταρα στερούνται ζάχαρης, μια κρίσιμη πηγή ενέργειας.
  • Συχνοουρία
  • Θολή όραση
  • Πληγές αργής επούλωσης ή συχνές λοιμώξεις
  • Περιοχές με σκούρο δέρμα, συνήθως στις μασχάλες και το λαιμό
  • Ξηρότητα του στόματος

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί αρχικά να είναι ήπια, αλλά εντείνονται καθώς η κατάσταση εξελίσσεται. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει σοβαρές επιπλοκές, καθιστώντας την επίγνωση αυτών των συμπτωμάτων ζωτικής σημασίας.

Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να αποτρέψει τις επιπλοκές και να εξασφαλίσει καλύτερη διαχείριση της πάθησης.

Αιτίες που προκαλούν τον διαβήτη

Η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος προέρχεται από τη γλυκόζη. Η γλυκόζη εισέρχεται στο αίμα μας και χρειάζεται ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, για να εισέλθει στα κύτταρά μας. Η βασική αιτία του Διαβήτη Τύπου 2 είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, όπου οι μύες, το συκώτι και τα λιποκύτταρα δεν ανταποκρίνονται κατάλληλα σε αυτήν.

Πως η γλυκόζη εισέρχεται στα κύτταρά μας βήμα βήμα:

  • Το σώμα διασπά τους υδατάνθρακες από τα τρόφιμα που τρώμε σε γλυκόζη.
  • Η γλυκόζη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος.
  • Το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, η οποία βοηθά τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα, παρέχοντάς τους ενέργεια.

Ωστόσο, στον Διαβήτη Τύπου 2, προκύπτουν δύο κύρια ζητήματα:

  • Αντίσταση στην ινσουλίνη: Τα κύτταρα γίνονται ανθεκτικά στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που υπάρχει γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος, δεν μπορεί να εισέλθει εύκολα στα κύτταρα. Αυτό το φαινόμενο συχνά συνδέεται με την παχυσαρκία και τη σωματική αδράνεια. Περισσότερα για την αντίσταση στην ινσουλίνη εδώ.
  • Ανεπαρκής παραγωγή ινσουλίνης: Με την πάροδο του χρόνου, το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη για να διαχειριστεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες ή στη φθορά των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.
υψηλό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα

Παράγοντες κινδύνου

Η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τον Διαβήτη Τύπου 2 είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Μερικοί από τους κύριους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Βάρος και κατανομή λίπους (παχυσαρκία): Το υπερβολικό βάρος, ειδικά με λίπος συγκεντρωμένο γύρω από την κοιλιά, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο Διαβήτη Τύπου 2.
  • Έλλειψη σωματικής άσκησης: Ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στον έλεγχο του βάρους και κάνει τα κύτταρα να ανταποκρίνονται περισσότερο στην ινσουλίνη. Περισσότερα για τις επιπτώσεις της αδράνειας εδώ.
  • Οικογενειακό ιστορικό και γενετική προδιάθεση: Εάν ένα στενό μέλος της οικογένειας, όπως ένας γονέας ή ένας αδερφός, έχει Διαβήτη Τύπου 2, οι πιθανότητες να τον αναπτύξει αυξάνονται.
  • Ηλικία, φυλή και εθνικότητα: Οι ηλικιωμένοι ενήλικες, ειδικά εκείνοι άνω των 45 ετών, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Επιπλέον, ορισμένες φυλές και εθνότητες, συμπεριλαμβανομένων των Μαύρων, των Ισπανόφωνων, των Ιθαγενών Αμερικανών και των Ασιατών, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο.
  • Επίπεδα λιπιδίων αίματος: Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και τα χαμηλά επίπεδα HDL (καλή χοληστερόλη) μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Άλλες καταστάσεις: Καταστάσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο. Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις σχετικές συνθήκες μπορείτε να βρείτε εδώ30324-8/fulltext).

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν περιλαμβάνουν ιστορικό διαβήτη κύησης, υψηλή αρτηριακή πίεση και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης. Η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να μετριάσει σημαντικά αυτούς τους κινδύνους, προάγοντας καλύτερο μεταβολισμό γλυκόζης και τη συνολική ευημερία.

Πηγή: American Diabetes Association

διάγνωση και θεραπεία διαβητη τυπου 2

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 – Διαχείριση

Η διαχείριση του Διαβήτη Τύπου 2 περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ιατρικής θεραπείας και αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Διάγνωση

Η πρώιμη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση της πάθησης και την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών. Μερικές κοινές διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνουν:

  • Τεστ σακχάρου αίματος νηστείας: Μετρά το σάκχαρο στο αίμα μετά από μια ολονύκτια νηστεία.
  • Δοκιμή A1C: Αντανακλά τα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους τελευταίους 2 έως 3 μήνες.
  • Τεστ ανοχής γλυκόζης από το στόμα: Μετρά το σάκχαρο στο αίμα πριν και μετά την κατανάλωση ενός ποτού με ζάχαρη.

Η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει στα άτομα να λάβουν άμεσα μέτρα για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους, καθυστερώντας ή αποτρέποντας επιπλοκές όπως νευροπάθεια, νεφροπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια.

Πηγή: American Diabetes Association

Τιμές Γλυκόζης νηστείας και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (Φυσιολογικές και Παθολογικές)

ΚατάστασηΣάκχαρο νηστείας (mg/dL)Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη
Φυσιολογική<100 mg/dL<5,7%
Προδιαβήτης100 έως 125 mg/dLαπό 5,7% έως 6,4%
Διαβήτης τύπου 2>125 mg/dL>6,5%
Πίνακας φυσιολογικών και παθολογικών τιμών γλυκόζης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης

Θεραπεία

Η διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 συνεπάγεται συνδυασμό φαρμάκων, θεραπείας με ινσουλίνη και σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλων θεραπειών όπως η βαριατρική χειρουργική.

Παρακάτω θα βρείτε τους κύριους τρόπους θεραπείας:

  • Φάρμακα: Διάφορα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, συμπεριλαμβανομένων της μετφορμίνης, των σουλφονυλουριών και των αναστολέων DPP-4.
  • Ινσουλινοθεραπεία: Ορισμένα άτομα μπορεί να χρειαστούν ενέσεις ινσουλίνης για να διατηρήσουν τα βέλτιστα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Βαριατρική Χειρουργική: Για άτομα με σοβαρή παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, η βαριατρική χειρουργική μπορεί να είναι μια βιώσιμη επιλογή για τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η τήρηση του συνταγογραφούμενου πλάνου θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της λήψης φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες και της εξέτασης άλλων επιλογών θεραπείας όταν συνιστάται, είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Σε περίπτωση που εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει ανάγκη από από νοσηλευτικές υπηρεσίες κατ’ οίκον, επικοινωνήστε μαζί μας. Μην ξεχνάτε ότι η Doctor Home Care είναι πάντα δίπλα σας με σεβασμό, επαγγελματισμό, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα.

Υγιεινός τρόπος ζωής

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη διαχείριση του Διαβήτη Τύπου 2. Οι βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής περιλαμβάνουν:

  • Δίαιτα και Διατροφή: Επιλέγοντας μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε λιπαρά και θερμίδες. Ενσωμάτωση καλής ποσότητας φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως.
  • Άσκηση και σωματική δραστηριότητα: Η τακτική άσκηση για να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το κολύμπι ή η ποδηλασία είναι ευεργετικές.
  • Τακτική παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα: Παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα στο σπίτι για να διασφαλιστεί ότι βρίσκονται εντός του εύρους στόχου που έχει ορίσει ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης.

Η υιοθέτηση αυτών των τροποποιήσεων του τρόπου ζωής μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, βοηθώντας στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης και μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών.

Μετρητές Σακχάρου

Επιπλοκές

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά επιπλοκών εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά:

  • Επιδράσεις στα κύρια όργανα: Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεφρά και τα μάτια.
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Βλάβη των νεύρων: Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει νευροπάθεια, που οδηγεί σε μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και πόνο, ειδικά στα χέρια και τα πόδια.
  • Νεφρική νόσο (νεφροπάθεια): Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των νεφρών, μειώνοντας την ικανότητα φιλτραρίσματος τους.
  • Οφθαλμική βλάβη: Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν καταρράκτη, γλαύκωμα, αμφιβληστροειδοπάθεια και πιθανή τύφλωση.
  • Δερματικές παθήσεις: Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις και σε τραύματα που αργούν να επουλωθούν.
  • Βλάβη ακοής: Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα ακοής.
  • Υπνική άπνοια: Η παχυσαρκία, ένας παράγοντας κινδύνου για Διαβήτη Τύπου 2, μπορεί να οδηγήσει σε άπνοια ύπνου.
  • Γνωστική παρακμή: Υπάρχει σχέση μεταξύ του Διαβήτη Τύπου 2 και του αυξημένου κινδύνου για Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.

Τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή αυτών των επιπλοκών περιλαμβάνουν την τακτική παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, την τήρηση του πλάνου θεραπείας και τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Πηγή: Centers for Disease Control and Prevention

Στατιστικά στοιχεία για τον διαβήτη παγκοσμίως

Ακολουθούν ορισμένα βασικά στατιστικά στοιχεία για τον διαβήτη παγκοσμίως, όπως προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ):

  • Επιπολασμός και Αύξηση: Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη αυξήθηκε από 108 εκατομμύρια το 1980 σε 422 εκατομμύρια το 2014. Ο επιπολασμός του διαβήτη αυξάνεται ταχύτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος παρά σε χώρες υψηλού εισοδήματος.
  • Επιπτώσεις στην υγεία: Ο διαβήτης είναι κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικού επεισοδίου και ακρωτηριασμού κάτω άκρων. Μεταξύ 2000 και 2019, σημειώθηκε αύξηση 3% στα ποσοστά θνησιμότητας από διαβήτη ανά ηλικία. Το 2019, ο διαβήτης και η νεφρική νόσος λόγω διαβήτη προκάλεσαν περίπου 2 εκατομμύρια θανάτους.
  • Πρόληψη: Η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και η αποφυγή του καπνίσματος μπορούν να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.
  • Θεραπεία: Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί και οι συνέπειές του να αποφευχθούν ή να καθυστερήσουν με δίαιτα, σωματική δραστηριότητα, φαρμακευτική αγωγή και τακτικό έλεγχο και θεραπεία των επιπλοκών.
  • Παγκόσμια δεδομένα: Το 2014, το 8,5% των ενηλίκων ηλικίας 18 ετών και άνω είχαν διαβήτη. Το 2019, ο διαβήτης ήταν η άμεση αιτία 1,5 εκατομμυρίου θανάτων και το 48% όλων των θανάτων λόγω διαβήτη σημειώθηκαν πριν από την ηλικία των 70 ετών.

Άλλοι 460.000 θάνατοι από νεφρική νόσο προκλήθηκαν από διαβήτη και η αυξημένη γλυκόζη αίματος προκαλεί περίπου το 20% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πηγή: World Health Organization

Αριθμός ατόμων με διαβήτη (1980)
108 εκατομμύρια
Αριθμός ατόμων με διαβήτη (2014)
422 εκατομμύρια
Αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας (2000-2019)
3%
Θάνατοι λόγω διαβήτη (2019)
1,5 εκατομμύριο
Θάνατοι από νεφρική νόσο λόγω διαβήτη (2019)
460.000
Καρδιαγγειακοί θάνατοι λόγω αυξημένης γλυκόζης αίματος 20%
Συνοπτικός πίνακας στατιστικών για τον διαβήτη παγκοσμίως

Συχνές ερωτήσεις

Πόσο συχνά πρέπει κάποιος να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του;


Η συχνότητα μπορεί να διαφέρει, αλλά είναι απαραίτητο να ακολουθείτε τις συστάσεις του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης, συνήθως μία φορά την ημέρα ή πριν από τα γεύματα.

Ποιες διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2;


Η ενσωμάτωση περισσότερων ινών και σιτηρών ολικής αλέσεως, η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Πώς διαφέρει ο διαβήτης τύπου 2 από τον τύπο 1;


Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση κατάσταση όπου το σώμα δεν παράγει ινσουλίνη. Στον Διαβήτη Τύπου 2, το σώμα είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε γίνεται ανθεκτικό σε αυτήν.

Είναι αναστρέψιμος ο διαβήτης τύπου 2;


Αν και δεν θεραπεύεται, είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί ή ακόμα και να αντιστραφεί ο διαβήτης τύπου 2 με σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και ιατρική καθοδήγηση.