Τοποθέτηση – Αλλαγή Καθετήρα Στο Σπίτι

Αλλαγή-Ουροκαθετηρα-στο-σπιτι
ΑΡΧΙΚΗ » Τοποθέτηση – Αλλαγή Καθετήρα Στο Σπίτι

Η Doctor Home Care αναλαμβάνει την αλλαγή και τοποθέτηση όλων των τύπων ουροκαθετήρα στο σπίτι σας. Το εξειδικευμένο μας προσωπικό εγγυάται τη σωστή τεχνική τοποθέτησης καθετήρα στον ασθενή, για την αποφυγή επιπλοκών.

Σε Ποιές Περιπτώσεις Τοποθετούμε Ουροκαθετήρα Στο Σπίτι;

Ο ουροκαθετήρας χρησιμοποιείται κατά κόρον σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο. Πολύ συχνά όμως τον συναντάμε και σε ασθενείς που βρίσκονται στο σπίτι τους.

Ο ουροκαθετήρας (ή καθετήρας κύστεως ή καθετήρας folley) παίρνει τα ούρα κατευθείαν από την κύστη και τα συλλέγει σε ειδικό κλειστό σάκο, τον ουροσυλλέκτη.

Σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ ο ουροκαθετήρας διατηρείται για ένα διάστημα (αναλόγως των προβλημάτων του ασθενούς), με προοπτική να αφαιρεθεί στο μέλλον. Για να μειώσουμε την πιθανότητα επανατοποθέτησης, πριν από την αφαίρεση μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε ειδικές ασκήσεις κύστεως.

Ποιες είναι οι κατηγορίες ασθενών που οφελούνται από την τοποθέτηση ουροκαθετήρα στο σπίτι;

Για τους ασθενείς με ακράτεια ούρων, που ταυτόχρονα είναι μόνιμα κατακεκλιμένοι ή έχουν σοβαρά προβλήματα κινητικότητας, ο ουροκαθετήρας εξασφαλίζει την άνετη συλλογή των ούρων και την καθαριότητα του ασθενούς.

Οι κατάκοιτοι ασθενείς που υποφέρουν από κατακλίσεις, συνήθως στην περιοχή του κόκκυγα, ο ουροκαθετήρας εξασφαλίζει ότι η περιοχή του τραύματος θα παραμένει στεγνή και καθαρή, πράγμα απαραίτητο για την επούλωση της.

Οι άνδρες ασθενείς με υπερτροφία προστάτη που τους εμποδίζει να ουρήσουν αποτελεσματικά, ο ουροκαθετήρας τους προστατεύει από την επίσχεση των ούρων, την αιφνίδια δηλαδή πλήρη αδυναμία τους να ουρήσουν. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση που, όταν προκύψει, πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως.

Τοποθετηση-Ουροκαθετηρα-στο-σπιτι

Σε ασθενείς που είναι αφυδατωμένοι ή που για οποιοδήποτε λόγο παίρνουν ενδοφλέβιους ορούς. Επίσης, σε ασθενείς με νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια, ιδιαίτερα αν παίρνουν ισχυρά διουρητικά, ή με ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Γενικότερα, η τοποθέτηση ουροκαθετήρα κρίνεται συχνά απαραίτητη για να παρακολουθούμε με ακρίβεια την ποσότητα των αποβαλλόμενων ούρων.

Όσον αφορά, ειδικές περιπτώσεις που θέλουμε να συλλέξουμε ούρα για εξετάσεις αλλά ο ασθενής δεν είναι σε θέση να τα συλλέξει μόνος του σωστά, χρησιμοποιούμε έναν προσωρινό ουροκαθετήρα, ο οποίος αφαιρείται αμέσως μετά τη λήψη του δείγματος. Αυτό το κάνουμε συνήθως σε υποψία ουρολοίμωξης.

Ο ουροκαθετήρας που συνήθως προτιμάται είναι από σιλικόνη, γιατί έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Κάθε καθετήρας πρέπει να τοποθετείται από εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, με ειδική άσηπτη και ατραυματική τεχνική, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις ειδικοί ουρολόγοι μπορεί να χρειαστεί να τοποθετήσουν εξειδικευμένους καθετήρες με διαφορετικό άκρο, με περισσότερους αυλούς κλπ. Μετά την τοποθέτηση του, συνήθως απαιτείται η αλλαγή του σε μηνιαία βάση.

Κινδυνεύω Από Την Τοποθέτηση Ουροκαθετήρα;

Αλλαγή-Ουροκαθετήρα-στο-σπιτι

Επειδή ο ουροκαθετήρας αποτελεί ένα ξένο σώμα, θα πρέπει να τοποθετείται και να παρακολουθείται από εξειδικευμένο προσωπικό. Σε κάθε περίπτωση τοποθέτησης όμως θα πρέπει να σταθμίζονται τα οφέλη με τους κινδύνους. Πέρα από την πιθανότητα ο καθετήρας να τραβηχτεί, να φρἀξει ή να βγει χωρίς να το θέλουμε, το κυριότερο πρόβλημα που μας απασχολεί είναι οι ουρολοιμώξεις. Γι αυτό θα πρέπει, ειδικά στο σπίτι, να τοποθετείται όπου είναι απαραίτητος, και να αφαιρείται οπού αυτό είναι δυνατόν.

Ενδεικτικές Αντενδείξεις Τοποθέτησης Διουρηθρικού Ουροκαθετήρα:

  • Οξεία προστατίτιδα
  • Υποψία ουρηθρικού τραύματος
  • Σε περίπτωση επέμβασης ουρήθρας ή άλλων ουρολογικών επεμβάσεων
  • Σε περίπτωση ακράτειας κοπράνων, οπότε και λερώνεται ο διουρηθρικός καθετήρας

Το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αναλαμβάνει τη σωστή τοποθέτηση και παρακολούθηση του ουροκαθετήρα στο σπίτι σας. Η σωστή τοποθέτηση και παρακολούθηση αποτελεί ένα σημαντικό όπλο που συμβάλει αποφασιστικά στην ολοκληρωμένη κατ οικον νοσηλεία πολλών ασθενών. Επιπλέον, το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα βοηθήσει τον ασθενή και το περιβάλλον του να αποφασίσουν με ασφάλεια αν θα τοποθετηθεί ουροκαθετήρας, τι τύπου θα είναι, για πόσο διάστημα, πώς θα παραμείνει με ασφάλεια στη θέση του και πώς θα αφαιρεθεί όταν πρέπει.

Ενδεικτικές Καλές Πρακτικές Για Την Τοποθέτηση Ουροκαθετήρα

  • Απαιτούνται αποστειρωμένα υλικά και άσηπτη τεχνική κατά τη είσοδο του ουροκαθετήρα
  • Συχνή αλλαγή ουροκαθετήρα. Η παραμονή του, στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί απλός (latex) ουροκαθετήρας δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 20 με 25 ημέρες, ενώ όταν χρησιμοποιηθεί σιλικόνης τις 25 με 30 ημέρες.
  • Διαφύλαξη κλειστού συστήματος παροχής ούρων, ώστε να μην αποικίζεται από βακτήρια.

Επικοινωνήστε μαζί μας 24ὠρες την ημέρα στο τηλέφωνο 6981203311 και κλείστε σήμερα το ραντεβού σας για την τοποθέτηση ή αλλαγή ουροκαθετήρα. Οι νοσηλευτές μας καταφθάνουν άμεσα στο σπίτι σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *