Ισχαιμικό Επεισόδιο Εγκεφάλου

ισχαιμικο εγκεφαλικό επεισοδιο

Τι Είναι Το Ισχαιμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο;


Το εγκεφαλικό είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό, που αντιπροσωπεύει περίπου το 87% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων, συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε ένα μέρος του εγκεφάλου εμποδίζεται, προκαλώντας βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα. Η σοβαρότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου εξαρτάται από την έκταση της βλάβης στον εγκέφαλο και από το πόσο γρήγορα το προσβεβλημένο άτομο λαμβάνει ιατρική φροντίδα. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τη θεραπεία του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Είδη Ισχαιμικού Εγκεφαλικού Επεισοδίου


Το ισχαιμικό εγκεφαλικό μπορεί να ταξινομηθεί σε δύο τύπους: Θρομβωτικό Εγκεφαλικό, και το Εμβολικό Εγκεφαλικό.

 • Το Θρομβωτικό εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος αίματος (θρόμβος) σχηματίζεται μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτός ο τύπος εγκεφαλικού προκαλείται συχνότερα από συσσώρευση λιπών (πλάκες) στα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε θρόμβο αίματος.
 • Το Εμβολικό Εγκεφαλικό Συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος ή άλλο υλικό σχηματίζεται σε ένα αιμοφόρο αγγείο σε άλλο σημείο του σώματος, όπως η καρδιά, και ταξιδεύει στον εγκέφαλο, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος.

ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιοΑίτια Ισχαιμικού Εγκεφαλικού Επεισοδίου


Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα ένα άτομο να έχει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως:

 • Ηλικία: Ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται με την ηλικία.
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό.
 • Κάπνισμα: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καταστρέφοντας τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνοντας την πιθανότητα θρόμβων αίματος.
 • Διαβήτης: Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου επειδή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.
 • Υψηλή χοληστερόλη: Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν στο σχηματισμό πλακών στα αιμοφόρα αγγεία, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
 • Οικογενειακό ιστορικό: Ένα οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού αυξάνει την πιθανότητα ενός ατόμου να υποστεί εγκεφαλικό.
 • Κολπική μαρμαρυγή: Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια κατάσταση όπου η καρδιά χτυπά ακανόνιστα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού αυξάνοντας την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων αίματος στην καρδιά.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού, είναι σημαντικό να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος, ο έλεγχος της αρτηριακής σας πίεσης, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η τακτική σωματική δραστηριότητα.

ισχαιμικο επεισοδιο τι ειναιΣυμπτώματα Ισχαιμικού Εγκεφαλικού:


Η αναγνώριση των συμπτωμάτων ενός εγκεφαλικού και η αναζήτηση άμεσης ιατρικής φροντίδας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την έκβαση του εγκεφαλικού.

Τα κοινά συμπτώματα του ισχαιμικού εγκεφαλικού περιλαμβάνουν:

 • Ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι, ειδικά στη μία πλευρά του σώματος
 • Ξαφνική απώλεια όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια
 • Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση της ομιλίας
 • Ξαφνικός σοβαρός πονοκέφαλος χωρίς γνωστή αιτία
 • Ξαφνική απώλεια ισορροπίας ή συντονισμού (αστάθεια βάδισης)
  ίλιγγος και ζάλη

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε εμφανίσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να καλέσετε αμέσως τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Ο χρόνος είναι ουσιαστικός όταν πρόκειται για τη θεραπεία ενός εγκεφαλικού, και όσο πιο γρήγορα λαμβάνετε θεραπεία, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για ένα καλό αποτέλεσμα.

ισχαιμικό επεισόδιο

 

Διάγνωση και Αντιμετώπιση


Η διάγνωση του ισχαιμικού εγκεφαλικού περιλαμβάνει μια ενδελεχή αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού του ατόμου, τη φυσική εξέταση και διάφορες απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Αυτές οι εξετάσεις βοηθούν στον προσδιορισμό της έκτασης της εγκεφαλικής βλάβης και στον εντοπισμό της αιτίας του εγκεφαλικού.

Η θεραπεία για το ισχαιμικό εγκεφαλικό συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ιατρικής διαχείρισης και αποκατάστασης. Ο πρωταρχικός στόχος της ιατρικής διαχείρισης είναι η αποκατάσταση της ροής του αίματος στην πληγείσα περιοχή του εγκεφάλου το συντομότερο δυνατό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων που καταστρέφουν θρόμβους, όπως ο ενεργοποιητής ιστικού πλασμινογόνου (tPA), ο οποίος μπορεί να διαλύσει τον θρόμβο αίματος και να αποκαταστήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του θρόμβου αίματος ή την αποκατάσταση των κατεστραμμένων αιμοφόρων αγγείων.

Η αποκατάσταση είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης για άτομα που έχουν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η αποκατάσταση μπορεί να περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία και εργοθεραπεία για να βοηθήσει το άτομο να ανακτήσει τη δύναμη, την κινητικότητα και την ανεξαρτησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άτομο μπορεί επίσης να χρειαστεί βοηθητικές συσκευές όπως αναπηρικό καροτσάκι ή μπαστούνι για να βοηθήσει στην κινητικότητα.

ισχαιμικό επεισόδιο συμπτωματαΠρόληψη ισχαιμικού εγκεφαλικού


Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού είναι να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή που είναι χαμηλή σε αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη
 • Διατήρηση υγιούς βάρους
 • Συμμετοχή σε τακτική σωματική δραστηριότητα
 • Διακοπή του καπνίσματος
 • Έλεγχος της αρτηριακής σας πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης μέσω φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγές στον τρόπο ζωής
 • Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ

Επιπλέον, είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές εξετάσεις υγείας για τον εντοπισμό τυχόν υποκείμενων ιατρικών παθήσεων που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.