HOLTER ΡΥΘΜΟΥ 24ΩΡΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΑΡΧΙΚΗ » HOLTER ΡΥΘΜΟΥ 24ΩΡΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

holter-rythmou-24wres

Τί είναι το Holter Ρυθμού 24ώρου;


Το Holter Ρυθμού ή Holter Καρδιάς, ή περιπατητικό ηλεκτροκαρδιογράφημα (EKG ή ECG) είναι μια φορητή συσκευή που καταγράφει συνεχώς την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς (καρδιακός ρυθμός) για 24 έως 48 ώρες ή και περισσότερο. Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση αρρυθμιών ή μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών, που μπορεί να μην ανιχνευθούν κατά τη διάρκεια ενός τυπικού ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ). Η εξέταση πραγματοποιείται με την τοποθέτηση ειδικού Patch στο στήθος και τη χρήση έξυπνης συσκευής όπου αποθηκεύονται όλες οι μετρήσεις για καθορισμένη χρονική περίοδο.

Στη συνέχεια, τα δεδομένα αναλύονται για τον εντοπισμό τυχόν μη φυσιολογικών μοτίβων ή επεισοδίων αρρυθμίας. Είναι ένα μη επεμβατικό διαγνωστικό τεστ που επιτρέπει στους καρδιολόγους να συλλέγουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον καρδιακό ρυθμό ενός ασθενούς για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (24, 48 ή περισσότερες ώρες), το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων.

Τι Δείχνει το Holter Ρυθμού Καρδιάς; Πότε Χρειάζεται;


Ο σκοπός της εξέτασης Holter Ρυθμού είναι να ανιχνεύσει μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, γνωστούς και ως αρρυθμίες, που μπορεί να μην ανιχνευθούν κατά τη διάρκεια ενός τυπικού ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ).

Το ΗΚΓ είναι μια εξέταση που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς (καρδι και συνήθως γίνεται σε ιατρείο ή νοσοκομείο, αλλά καταγράφει τη δραστηριότητα της καρδιάς μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως λιγότερο από ένα λεπτό.

Αν παρουσιάζετε ταχυκαρδίες, “φτερουγίσματα”, προλιποθυμικά ή λιποθυμικά επεισόδια ο ιατρός σας θα ζητήσει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αν κατά την διάρκεια του ηλεκτροκαρδιογραφήματος παρουσιάσετε τα προαναφερόμενα συμπτώματα τότε μπορεί να τεθεί ή να αποκλειστεί η διάγνωση μιας αρρυθμίας. Πολύ συχνά όμως τα συμπτώματα αυτά είναι μικρής διάρκειας και σπάνια οπότε για την σωστή τους διερεύνηση θα χρειαστεί μια παρατεταμένη παρακολούθηση της καρδιάς σας με μια συσκευή Holter. Ανάλογα με την σπανιότητα των συμπτωμάτων μπορεί να χρειαστεί 24ωρη ή 48ωρη παρακολούθηση.

Το Holter καρδιάς τοποθετείτε στον ασθενή για παρατεταμένη χρονική περίοδο, συνήθως 24 έως 48 ώρες, επιτρέποντας στους γιατρούς να συγκεντρώσουν λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τον καρδιακό ρυθμό του ασθενούς για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Αυτό επιτρέπει την ανίχνευση τυχόν μη φυσιολογικών μοτίβων ή επεισοδίων αρρυθμίας που μπορεί να μην υπάρχουν κατά τη διάρκεια ενός τυπικού ΗΚΓ. Αυτή η εξέταση μπορεί επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό της αιτίας συμπτωμάτων όπως αίσθημα παλμών, ζάλη ή λιποθυμία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας για ορισμένες καρδιακές παθήσεις.

Πότε Συνιστάται η καταγραφή του Καρδιακού Ρυθμού για 24 ώρες;


Η εξέταση του Holter Ρυμού μπορεί να απαιτείται για:

➢ Εξέταση περιπτώσεων λιποθυμίας, αίσθημα παλμών (αισθητός καρδιακός παλμός ή αίσθηση «φτερουγίσματος»),

➢ Διερεύνηση στεφανιαίας νόσου

➢ Ανίχνευση ισχαιμίας

➢ Διάγνωση ή παρακολούθηση αρρυθμιών όπως η κολπική μαρμαρυγή,

➢ Εντοπισμός επικίνδυνων αρρυθμιών σε άτομα υψηλού κινδύνου για αυτές (όπως εκείνοι που πάσχουν από στεφανιαία νόσο),

➢ Εντοπισμός βραδυαρρυθμιών,

➢ Παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού σε άτομα που λαμβάνουν βραδυαρρυθμικά φάρμακα.

➢ Διερεύνηση περιπτώσεων ζάλης.

 

Holter-Ρυθμού-κατ-οικον-doctorhomecare

Τοποθέτηση Holter Ρυθμού Κατ’ Οίκον – Προετοιμασία


Η τοποθέτηση του Holter καρδιάς πραγματοποιείται στο σπίτι και είναι μια διαδικασία που ολοκληρώνεται σε μερικά μόλις λεπτά. Για την τοποθέτησή του ο/η εξεταζόμενος θα χρειαστεί να αποκαλύψει το θώρακα του/της. 

Η εξέταση διενεργείται με τη χρήση ειδικού αυτοκόλλητου (smart patch) και μιας συσκευής αποθήκευσης δεδομένων. Το patch τοποθετείται στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα του εξεταζόμενου και στέλνει τις μετρήσεις μέσω Bluetooth σε ειδική έξυπνη συσκευή αποθήκευσης. Η κεντρική μονάδα αποθήκευσης αποθηκεύει τα δεδομένα της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς, όπως περίπου και ένας ηλεκτροκαρδιάφος με τη διαφορά ότι το κάνει παρατεταμένα και ο ασθενής δεν είναι αναγκαίο να παραμένει στο χώρο του εξεταστηρίου, αλλά επιστρέφει στην καθημερινότητα του.

Η προετοιμασία της εξέτασης είναι σημαντική καθώς διασφαλίζει ότι εκτελείται σωστά και τα αποτελέσματα είναι ακριβή.

Ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας:

➢ Θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας για τυχόν συμπτώματα που έχετε βιώσει. Αυτό θα βοηθήσει τον γιατρό να προσδιορίσει εάν η εξέταση Holter είναι το κατάλληλο διαγνωστικό εργαλείο για την κατάσταση του ασθενούς.

➢ Είναι επίσης σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό για τυχόν φάρμακα που λαμβάνεται αυτή τη στιγμή , καθώς ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της εξέτασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συμβουλεύσει τον ασθενή να σταματήσει να παίρνει ορισμένα φάρμακα πριν από την εξέταση.

➢ Θα πρέπει να αποφεύγετε τυχόν λοσιόν, λάδια ή πούδρες στο στήθος πριν από την εξέταση, καθώς αυτά μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα της συσκευής (patch) να προσκολλάται στο δέρμα. Συνιστάται επίσης να φοράτε άνετα, φαρδιά ρούχα.

➢ Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν μπορείτε να κάνει μπάνιο διότι θα προκληθεί ζημιά στη συσκευή. 

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες που παρέχονται από τον καρδιολόγο σας σχετικά με οποιεσδήποτε συγκεκριμένες οδηγίες προετοιμασίας για την εξέταση.

Holter-Ρυθμού-στο-σπιτι-doctorhomecare

Σύγχρονο Σύστημα Καταγραφής Καρδιακού Ρυθμού.

Η επανάσταση στην καταγραφή του καρδιακού ρυθμού κατάλληλο για περιπατητικούς ασθενείς και όχι μονο.

Οφέλη Για Τον Χρήστη


Συνεχόμενη καταγραφή μέσω wearable Patch που διαθέτει κάρτα μνήμης. Το Patch συνδέεται μέσω Bluetooth με την “smart” συσκευή για real-time παρακολούθηση των παλμών για 50+ ώρες.

Συσκευή Holter Ρυθμού Στο Σπίτι – Παρακολούθηση Της Καρδιάς 24 ώρες


Το Holter της Doctor Home Care είναι μια μικρή, έξυπνη, φορητή συσκευή “Wearable Patch” που λειτουργεί με μπαταρία και διαθέτει κάρτα μνήμης. Το Patch είναι προσαρτημένο στο στήθος και καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς “real time” έως και 50+ ώρες συνεχόμενα. Το Patch συνδέεται μέσω Bluetooth με την “smart” συσκευή για real-time 24ωρη παρακολούθηση της καρδιάς.

Μέσω της “smart” συσκευής είναι εφικτή επίσης:
➢ Η εισαγωγή συμπτωμάτων μέσω της εφαρμογής (App)
➢ Η Αυτόματη μεταφορά των δεδομένων τοπικά στη smart συσκευή

Μέσω του ειδικού λογισμικού που παρέχουμε ο γιατρός καθορίζει τις παραμέτρους της εξέτασης. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης τα καταγεγραμμένα δεδομένα μεταφέρονται μέσω της “smart” συσκευής στο Cloud έτσι ώστε να είναι προσβάσιμα από τον γιατρο ή τον επαγγελματία υγείας. Το εξειδικευμένο λογισμικό προσφέρει όλες τις δυνατότητες ανάλυσης των δεδομένων για να φτάσει ο γιατρός στην διάγνωση, αξιόπιστα και έγκαιρα.

holter-ρυθμού-συσκευη-doctorhomecare

 

 

holter-ρυθμού-app-doctorhomecare

 

 

 

 

Όσον αφορά τον σχεδιασμό του, είναι μοναδικό καθώς αποτελείται από μια εργονομικά σχεδιασμένη μονοκάναλη συσκευή καταγραφής, μια εφαρμογή για κινητά smartphones (Android & iOS), που προσφέρει real time παρακολούθηση & εύκολη εισαγωγή συμπτωμάτων και μια σύγχρονη διαδικτυακή (Cloud-based) πλατφόρμα αξιολόγησης των αποτελεσμάτων καταγραφής.

Ο εξοπλισμός είναι γνωστοποιημένος στον ΕΟΦ, διαθέτει CE mark και πιστοποίηση ISO 13485.

Η χρήση σύγχρονων «έξυπνων» συσκευών καταγραφής του καρδιακού ρυθμού, αποτελεί παγκόσμια τάση.

Το σύστημα S-PATCH EX αποτελεί μια οικονομική, μη επεμβατική και αξιόπιστη λύση πολύωρης καταγραφής για την παρακολούθηση ασθενών με γνωστή ή και ασυμπτωματική κολπική μαρμαρυγή & άλλων τύπων αρρυθμιών. Χάρη στον εργονομικό του σχεδιασμό σε μορφή patch χωρίς καλώδια, είναι κατάλληλο για την παρακολούθηση ασθενών με έντονη καθημερινή δραστηριότητα ή κατά την διάρκεια της άθλησης.

 

holter-ρυθμού-συσκευη-doctorhomecare

 

Τί Πρέπει Να Προσέξω Όταν Φοράω Το Holter Καρδιάς;


Η σωστή χρήση της έξυπνης συσκευής είναι ζωτικής σημασίας για την ακρίβεια των αποτελεσμάτων του Holter καρδιάς. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής καλείται να ακολουθήσει τις συνήθεις του δραστηριότητες και να προσέξει τα παρακάτω:

➢ Είναι σημαντικό να φοράτε την έξυπνη συσκευή σύμφωνα με τις οδηγίες και να αποφεύγετε τυχόν δραστηριότητες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ακρίβεια της εξέτασης, όπως το κολύμπι ή το ντους. Εάν ο ασθενής χρειάζεται να κάνει μπάνιο, θα πρέπει να αφαιρέσει τη συσκευή πριν το κάνει.

➢ Κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να μείνετε σε ύπτια θέση (ανάσκελα), με τη συσκευή τοποθετημένη στο πλάι σας, για καλύτερη ποιότητα καταγραφής.

➢ Για όσο χρονικό διάστημα φέρετε το Holter καρδιάς δεν μπορείτε να κάνετε μπάνιο.

➢ Σε περίπτωση που κάποιο από τα Patch αφαιρεθεί, προσπαθήστε να το επανατοποθετήσετε. Εάν δεν είναι εφικτό, επικοινωνήστε με τον καρδιολόγο σας ή με τον επαγγελματία υγείας που σας το τοποθέτησε.

➢ Καλό είναι το κινητό τηλέφωνο να βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου όταν ο ασθενής δεν το χρησιμοποιεί (η χρήση του κινητού όμως δεν απαγορεύεται).

➢ Αν και μπορείτε να ακολουθήσετε την καθημερινή σας ρουτίνα (αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους βασικούς στόχους της εξέτασης), αυτό δεν ισχύει και για το τρέξιμο και τη γυμναστική, γιατί οι δραστηριότητες αυτές αυξάνουν τα παράσιτα και η εφίδρωση μειώνει την πρόσφυση των αυτοκόλλητων στο δέρμα, οπότε υπάρχει πιθανότητα κακής ποιοτικά καταγραφής καθόλη την υπόλοιπη διάρκεια της εξέτασης. Μπορείτε όμως να βγείτε βόλτα και να περπατήσετε ακόμη και γρήγορα.

Ο καρδιολόγος είναι πιθανό να σας ζητήσει λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητές σας για το χρονικό διάστημα που φέρατε το Holter ρυθμού, ιδίως στην περίπτωση που ανευρεθούν ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλοιώσεις.

Κρατήστε λοιπόν ένα γραπτό ημερολόγιο για όλα τα συμπτώματα, όπως

➢ πόνο στο στήθος,
➢ αλλαγές στον καρδιακό παλμό και
➢ ζάλη

Με αυτό τον τρόπο, γίνεται πιο εύκολη η συσχέτιση των συμπτωμάτων με τα ευρήματα στο Holter ρυθμού και μπορεί να τεθεί πιο εύκολα η διάγνωση.

Ποια Τα Οφέλη από τη χρήση της Smart Συσκευής Holter Ρυθμού;

➢ Real time Data και επιτόπου
➢ Παρακολούθηση μέσω του App.
➢ Εύκολη προσθήκη συμπτωμάτων μέσω του App.
➢ Ελαφρύ και άνετο στην χρήση του.
➢ Βελτιωμένη εμπειρία που επιτρέπει την πολύωρη χρήση.
➢ Περισσότερα δεδομένα και βελτιωμένη διαγνωστική απόδοση της εξέτασης.

 

Holter Ρυθμου Καρδιάς Αποτελέσματα – Συλλογή και Ανάλυση


Συλλογή Αποτελεσμάτων

Το πως συλλέγονται τα δεδομένα είναι πολύ σημαντική διαδικασία κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, καθώς διασφαλίζει ότι η εξέταση Holter Ρυθμού εκτελείται σωστά και τα αποτελέσματα είναι ακριβή. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, καταγράφεται συνεχώς η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς μέσω του Patch που είναι τοποθετημένο στο στήθος. Τα δεδομένα συλλέγονται, μεταφέρονται και αποθηκεύονται αυτόματα στην κάρτα μνήμη της έξυπνης συσκευής η οποία είναι συνεδεμένη με το Patch μέσω Bluetooth κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Μέσω του ειδικού λογισμικού που παρέχουμε ο γιατρός καθορίζει τις παραμέτρους της εξέτασης. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης τα καταγεγραμμένα δεδομένα μεταφέρονται μέσω της “smart” συσκευής στο Cloud έτσι ώστε να είναι προσβάσιμα από τον γιατρο ή τον επαγγελματία υγείας. Το εξειδικευμένο λογισμικό προσφέρει όλες τις δυνατότητες ανάλυσης των δεδομένων για να φτάσει ο γιατρός στην διάγνωση, αξιόπιστα και έγκαιρα.

Μετά την εξέταση, η οθόνη επιστρέφεται στην κλινική ή στην εγκατάσταση όπου πραγματοποιήθηκε η δοκιμή. Στη συνέχεια, τα δεδομένα μεταφορτώνονται από τη μνήμη της οθόνης και αναλύονται από εκπαιδευμένο τεχνικό ή καρδιολόγο. Ο τεχνικός θα εξετάσει τα δεδομένα και θα εντοπίσει τυχόν μη φυσιολογικά μοτίβα ή επεισόδια αρρυθμίας.

Ανάλυση Αποτελεσμάτων – Εντοπισμός Επεισοδίων Αρρυθμίας

Ο εντοπισμός μη φυσιολογικών μοτίβων ή επεισοδίων αρρυθμίας βοηθά στον προσδιορισμό εάν ένας ασθενής έχει διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Αφού συλλεχθούν και αναλυθούν τα δεδομένα της εξέτασης Holter ρυθμού από τον καρδιολόγο, θα αναζητήσουν μοτίβα ή επεισόδια μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών. Αυτά τα μοτίβα ή επεισόδια αναφέρονται ως αρρυθμίες.

Οι αρρυθμίες μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως δομικές ανωμαλίες της καρδιάς, υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και ορισμένα φάρμακα.

Ο καρδιολόγος θα λάβει επίσης υπόψη τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς κατά την ερμηνεία των δεδομένων. Θα αναζητήσουν οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων του ασθενούς και των αρρυθμιών που εντοπίστηκαν στο τεστ Holter.

Είναι σημαντικό να αναγνωριστούν σωστά μη φυσιολογικά μοτίβα ή επεισόδια αρρυθμίας, καθώς μπορεί να υποδηλώνουν μια σοβαρή καρδιακή πάθηση που απαιτεί θεραπεία. Εάν εντοπιστεί αρρυθμία, ο καρδιολόγος θα συζητήσει τα αποτελέσματα με τον ασθενή και θα συστήσει κάθε απαραίτητο έλεγχο παρακολούθησης ή θεραπεία.