ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΙΝΟΓΑΣΤΡΙΚΟΣ ΣΩΛΗΝΑΣ (LEVIN)
Ο ρινογαστρικός σωλήνας (levin) είναι σωλήνας που εισάγεται από τη μύτη και προωθείται διά του οισοφάγου στο στομάχι. Ο σκοπός τοποθέτησής του μπορεί να αφορά είτε παροχέτευση ( άδειασμα ) του περιεχομένου του στομάχου μετά από οξείες παθολογικές ή χειρουργικές καταστάσεις ( ατελής ή πλήρης απόφραξη του πεπτικού, παράλυση του πεπτικού, κακοήθειες κλπ ) είτε σίτιση σε ασθενείς με κυρίως νευρολογικές / εγκεφαλικές παθήσεις ( άνοια, Parkinson κ.α ) εξαιτίας των οποίων παρουσιάζεται αδυναμία κατάποσης και πρόσληψης τροφής.
ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΡΙΝΟΓΑΣΤΡΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ LEVIN ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ
Η τοποθέτηση του ρινογαστρικού σωλήνα (καθετήρα) levin, όταν κριθεί απαραίτητη, γίνεται από γιατρό είτε στο νοσοκομείο είτε κατ’ οίκον. Με σωστή συντήρηση και ορθό χειρισμό ο ρινογαστρικός σωλήνας μπορεί να διατηρηθεί έως και ένα μήνα. Μετά την πάροδο του διαστήματος αυτού και εφόσον το levin είναι παροχετευτικό, γίνεται αλλαγή του υπάρχοντα ρινογαστρικού καθετήρα με νέο από γιατρό. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείται levin σίτισης, μετά την πάροδο του ενός μήνα γίνεται πάλι αλλαγή του ρινογαστρικού σωλήνα. Γενικότερα, συνιστάται η τοποθέτηση ενός πιο κατάλληλου για αυτή τη χρήση ρινογαστρικού καθετήρα σίτισης ( feeding tube ) ή η τοποθέτηση καθετήρα γαστροστομίας, η οποία αποτελεί μία πιο μόνιμη λύση.
LEVIN ΣΙΤΙΣΗΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ
Μέσω του καθετήρα levin ο ασθενής μπορεί να λαμβάνει την απαραίτητη για την επιβίωσή του τροφή από τη μύτη με τους εξής τρόπους:
- Τροφοδοσία αντλίας: χρησιμοποιώντας αντλία συνδεδεμένη στον σωλήνα σίτισης επιτυγχάνεται η ακριβής ρύθμιση της ποσότητας και της διάρκειας του γεύματος.
- Σίτιση βαρύτητας: παρέχει δυνατότητα ρύθμισης της ροής του γεύματος όμως υστερεί σημαντικά σε ακρίβεια σε σχέση με την αντλία.
- Τροφοδοσία bolus: η χορήγηση γίνεται μέσω σύριγγας των 50ml σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν δύο είδη διατροφής που μπορούν να χορηγηθούν στον ασθενή μέσω του levin. Το πρώτο είναι η χορήγηση κανονικού φαγητού, αλεσμένου ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη σύσταση ενώ το δεύτερο είναι η χορήγηση έτοιμων σκευασμάτων ειδικής διατροφής. Μπορεί φυσικά να υπάρξει και συνδυασμός των δυο ειδών, ωστόσο τα ειδικά σκευάσματα αποτελούν την πιο σωστή λύση για τον ασθενή καθώς είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να περιέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ανάλογα με την κλινική του εικόνα.
Τα σκευάσματα ειδικής διατροφής συστήνονται πάντα από τον θεράποντα ιατρό και σε πολλές περιπτώσεις συνταγογραφούνται από το ταμείο του ασθενή με μηδενική ή μειωμένη συμμετοχή. Παθήσεις και καταστάσεις που δικαιολογούν τη συνταγογράφηση τέτοιων σκευασμάτων είναι η άνοια, το Parkinson, το εγκεφαλικό, οι ακτινοθεραπείες και οι χημειοθεραπείες.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 6747520 για να σας ενημερώσουμε σχετικά με την διαδικασία, την τιμή της υπηρεσίας καθώς και να κλείσουμε το ραντεβού σας.