ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΑΡΧΙΚΗ » ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

περιποιηση-κατακλισεων-στο-σπιτι

Τι είναι η κατάκλιση;


Κατάκλιση ονομάζουμε την νέκρωση του δέρματος αλλά και των ιστών που βρίσκονται κάτω από αυτό, εξαιτίας της παρατεταμένης πίεσης που ασκείται σε αυτήν την περιοχή του σώματος. Η πίεση αυτή διακόπτει την ροή του αίματος προς τους ιστούς με αποτέλεσμα τον θάνατο των κυττάρων. Ο χρόνος που απαιτείται για να εμφανιστεί μια κατάκλιση δεν είναι μεγάλος. Συχνά αρκούν λιγότερες από 24 ώρες. Ιδιαίτερα αν ο ασθενής έχει και άλλα προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδη διαβήτη, συστηματική λοίμωξη ή υποθρεψία.

Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και δημιουργεί ασπίδα προστασίας στους διάφορους εξωτερικούς παράγοντες. Επομένως, η σωστή φροντίδα του δέρματος αποτελεί βασικό στοιχείο της προστασίας του από βλάβες, ανάπτυξη λοιμώξεων και αφυδάτωση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κατακλίσεις διαβάστε το αναλυτικό άρθρο μας “Τι είναι οι κατακλίσεις”

Ποιες ειναι οι ενδείξεις μιας κατάκλισης;


Επικοινωνήστε μαζί μας το συντομότερο δυνατό αν εμφανιστούν οι παρακάτω ενδείξεις κατάκλισης, για να σας συμβουλεύσουμε σχετικά με τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσετε:

    • έντονη ερυθρότητα στην περιοχή του δέρματος που έρχεται σε επαφή με το στρώμα
    • αν παρατηρηθεί έκκριση υγρών και έντονη δυσοσμία σε ασθενείς που φορούν πάνες ακράτειας
    • λύση της συνέχειας του δέρματος
    • νέκρωση ιστού (μαύρο δέρμα)

Στάδια Κατακλίσεων


νοσηλευτική-φροντίδα-κατακλίσεων-doctorhomecareΟι κατακλίσεις διακρίνονται σε 4 στάδια:

Κατάκλιση 1ου βαθμου: Ερυθρότητα χωρίς εντύπωμα σε ανέπαφο δέρμα. Αποχρωματισμός δέρματος, θερμότητα, οίδημα και σκλήρυνση μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες ειδικά σε άτομα με σκούρο δέρμα.

Κατάκλιση 2ου βαθμου: Απώλεια μερικού πάχους δέρματος, στην οποία εμπλέκεται η επιδερμίδα, το χόριο ή και τα δύο. Το έλκος είναι επιφανειακό και κλινικά εμφανίζεται με τη μορφή γδαρσίματος ή φλύκταινας.

Κατάκλιση 3ου βαθμου: Απώλεια ολικού πάχους δέρματος, η οποία περιλαμβάνει καταστροφή ή νέκρωση υποκείμενων ιστών, χωρίς σπήλαιο.

Κατάκλιση 4ου βαθμου: Εκτεταμένη καταστροφή δέρματος, νέκρωση ιστών ή καταστροφή μυών και οστών, σχηματισμός σπηλαίου.

Οι παράγοντες που συντελούν στη δημιουργία κατακλίσεων είναι εσωτερικοί (ελαττωμένη θρέψη, απώλεια αισθητικότητας, ατροφικό δέρμα, απώλεια κινητικότητας, κωματώδεις συγχυτικές καταστάσεις) και εξωτερικοί (πίεση, τριβή, πίεση-τριβή, υγρασία).

Τα σημεία στα οποία δημιουργούνται οι κατακλίσεις είναι τα εξής: πτερύγια αυτιών, ωμοπλάτη, αγκώνες ακανθώδεις αποφύσεις, σπονδυλική στήλη, κόκκυγας, γόνατα, σφύρα και φτέρνα. Το 95% των κατακλίσεων αφορούν το κάτω μέρος του σώματος.

Περιποίηση Κατάκλισης και Θεραπεία


Για τους ασθενείς με κατακλίσεις η θεραπεία στο σπίτι είναι απαραίτητη και συχνά σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της νοσηλείας τους.

Έρχεται να συμπληρώσει την ιατρική φροντίδα και την φροντίδα της οικογένειας με την περιποίηση του ασθενούς, την καθαριότητα και την περιποίηση του δέρματος, τις αλλαγές θέσης και την κινητοποίηση, τις αλλαγές και την περιποίηση των κατακλίσεων, την φροντίδα της διατροφής, την εφαρμογή των ιατρικών οδηγιών και την έγκαιρη αναγνώριση κάθε προβλήματος ώστε να αντιμετωπίζεται το ταχύτερο δυνατόν.

Η πρόληψη και η θεραπεία των κατακλίσεων έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για την υγεία αλλά και για την ποιότητα ζωής του ασθενούς, γι΄ αυτό πρέπει να αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για όλους.

Δείτε Φωτογραφίες Της Πορείας Των Κατακλίσεων Που Έχουμε Αντιμετωπίσει και Θεραπεύσει.

Η σελίδα περιέχει αποκρουστικές εικόνες

katakliseis-fotografies

Χειρουργικός Καθαρισμός – Ιατρική και Νοσηλευτική Φροντίδα Κατακλίσεων


Η ιατρική φροντίδα κατακλίσεων στο σπίτι πρέπει να αναζητείται το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι κατακλίσεις να αντιμετωπίζονται στο πρωιμότερο στάδιο. Η ομάδα μας εξειδικεύεται στη φροντίδα κατακλίσεων προσφέροντας εξατομικευμένες υπηρεσίες φροντίδας που περιλαμβάνουν:

θεραπεία-κατακλισεων1. Τον χειρουργικό καθαρισμό της κατάκλισης. Την αφαίρεση δηλαδή όλων των νεκρών ιστών, που εμποδίζουν την επούλωση και αποτελούν επικίνδυνη εστία μόλυνσης, καθώς αποικίζονται από πολυάριθμα και συχνά πολυανθεκτικά μικρόβια. Ο καθαρισμός αυτός γίνεται από ειδικό Γενικό Χειρουργό κατ’ οίκον, και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτεί αναισθησία και γίνεται εύκολα στο σπίτι. Μπορεί να γίνει μόνο μια φορά ή, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί.

2. Την χρήση ειδικών επιθεμάτων για την κάλυψη και την επούλωση του τραύματος. Τα επιθέματα καταλίσεων έχουν διάφορες μορφές (επιθέματα κολλητικά ή μη, αφρώδη, υδροκολλοειδή, αντιμικροβιακά, αλγηνικά κλπ). Συνταγογραφούνται από τον Γενικό Χειρουργό της εταιρείας, που τα επιλέγει ανάλογα με την σοβαρότητα, το είδος, τη θέση και το στάδιο της κατάκλισης.

περιποίηση-κατακλίσεων-doctorhomecare3. Την αντιμετώπιση όλων των συνοδών παθολογικών προβλημάτων του ασθενούς με τον καλύτερο τρόπο, ώστε η συνολική κατάσταση της υγείας του να είναι η καλύτερη δυνατή.

Την επιθετική διόρθωση κάθε διαταραχής της θρέψης, και ιδιαίτερα της έλλειψης πρωτεϊνών, καθώς η επούλωση των κατακλίσεων δεν είναι δυνατή σε υποθρεπτικούς ασθενείς. Συχνά απαιτείται η συνταγογράφηση ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής, σε μορφή και ποσότητα που θα αποφασίσει ο γιατρός, ανάλογα με τις ανάγκες του αρρώστου.

Τον τακτικό επανέλεγχο της κατάκλισης αλλά και της κατάστασης του ασθενούς, με κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις.

Για οποιδήποτε επιπλέον πληροφορία σχετικά με το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρουμε επισκεφθείτε τη σελίδα μας Νοσηλεία Κατ’ Οίκον.

Ειδικά Επιθέματα Για Κατάκλιση – Έλκη Πίεσης


Τα επιθέματα κατάκλισης είναι συνήθως κατασκευασμένα από ένα μαλακό υλικό που μοιάζει με αφρό που προσαρμόζεται στο σχήμα του σώματος και κατανέμει ομοιόμορφα την πίεση. Μπορούν επίσης να επικαλυφθούν με υλικό που απομακρύνει την υγρασία ή αντιμικροβιακό υλικό για να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης και να διατηρήσει το δέρμα στεγνό. Ορισμένα επιθέματα κατακλίσεων έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος, όπως οι φτέρνες, οι αγκώνες ή οι γλουτοί, ενώ άλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε περιοχή που είναι επιρρεπής σε έλκη κατακλίσεων.

Για να χρησιμοποιήσετε ένα επίθεμα για τον πόνο στο κρεβάτι, απλώς τοποθετήστε το στο κρεβάτι ή στην καρέκλα όπου το άτομο θα κάθεται ή θα ξαπλώνει. Είναι σημαντικό να αλλάζετε συχνά το επίθεμα για να διασφαλίζετε ότι παραμένει καθαρό και αποτελεσματικό. Το επίθεμα θα πρέπει επίσης να ελέγχεται τακτικά για σημάδια φθοράς και να αντικαθίσταται εάν είναι απαραίτητο.

Εκτός από την πρόληψη των ελκών κατάκλισης, τα επιθέματα για τον πόνο στο κρεβάτι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας των υπαρχόντων ελκών παρέχοντας μια υποστηρικτική επιφάνεια για επούλωση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, όπως επιδέσμους τραυμάτων και φάρμακα, για να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης.

Συνολικά, τα επιθέματα για τον πόνο στο κρεβάτι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την πρόληψη και τη θεραπεία των ελκών πίεσης σε άτομα που είναι κλινήρης ή έχουν περιορισμένη κινητικότητα. Είναι ευρέως διαθέσιμα και μπορούν να αγοραστούν στο κατάστημά μας καλωντας στο 210-6747520.

Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο διατρέχετε κίνδυνο για έλκη κατάκλισης, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα επίθεμα για τον πόνο στο κρεβάτι για να προστατεύσετε το δέρμα και να προωθήσετε την επούλωση.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ


Η αντιμετώπιση των κατακλίσεων μπορεί να χωριστεί σε τρείς τομείς: την πρόληψη, την ιατρική και την νοσηλευτική φροντίδα.

Η πρόληψη των κατακλίσεων αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης και περιλαμβάνει μια σειρά από ενέργειες όπως φροντίδα, τακτικό έλεγχο κινητοποίηση, χρήση στρώματος μεταβλητής πίεσης και ειδικών μαξιλαριών με σκοπό την αποφόρτιση.