ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ – DOCTOR HOME CARE

ΑΡΧΙΚΗ » ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ – DOCTOR HOME CARE

peripoihsh-therapeia-kataklisewn

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΚΛΙΣΗ;

Κατάκλιση ονομάζουμε την νέκρωση του δέρματος αλλά και των ιστών που βρίσκονται κάτω από αυτό, εξαιτίας της παρατεταμένης πίεσης που ασκείται σε αυτήν την περιοχή του σώματος. Η πίεση αυτή διακόπτει την ροή του αίματος προς τους ιστούς με αποτέλεσμα τον θάνατο των κυττάρων. Ο χρόνος που απαιτείται για να εμφανιστεί μια κατάκλιση δεν είναι μεγάλος. Συχνά αρκούν λιγότερες από 24 ώρες. Ιδιαίτερα αν ο ασθενής έχει και άλλα προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδη διαβήτη, συστηματική λοίμωξη ή υποθρεψία.

Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και δημιουργεί ασπίδα προστασίας στους διάφορους εξωτερικούς παράγοντες. Επομένως, η σωστή φροντίδα του δέρματος αποτελεί βασικό στοιχείο της προστασίας του από βλάβες, ανάπτυξη λοιμώξεων και αφυδάτωση.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΙΑ ΚΑΤΑΚΛΙΣΗΣ;

Επικοινωνήστε μαζί μας το συντομότερο δυνατό αν εμφανιστούν οι παρακάτω ενδείξεις κατάκλισης, για να σας συμβουλεύσουμε σχετικά με τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσετε:

  • έντονη ερυθρότητα στην περιοχή του δέρματος που έρχεται σε επαφή με το στρώμα
  • αν παρατηρηθεί έκκριση υγρών και έντονη δυσοσμία σε ασθενείς που φορούν πάνες ακράτειας
  • λύση της συνέχειας του δέρματος
  • νέκρωση ιστού (μαύρο δέρμα)

ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ

νοσηλευτική-φροντίδα-κατακλίσεων-doctorhomecareΟι κατακλίσεις διακρίνονται σε 4 στάδια:

Ι: Ερυθρότητα χωρίς εντύπωμα σε ανέπαφο δέρμα. Αποχρωματισμός δέρματος, θερμότητα, οίδημα και σκλήρυνση μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες ειδικά σε άτομα με σκούρο δέρμα.

ΙΙ: Απώλεια μερικού πάχους δέρματος, στην οποία εμπλέκεται η επιδερμίδα, το χόριο ή και τα δύο. Το έλκος είναι επιφανειακό και κλινικά εμφανίζεται με τη μορφή γδαρσίματος ή φλύκταινας.

ΙΙΙ: Απώλεια ολικού πάχους δέρματος, η οποία περιλαμβάνει καταστροφή ή νέκρωση υποκείμενων ιστών, χωρίς σπήλαιο.

ΙV: Εκτεταμένη καταστροφή δέρματος, νέκρωση ιστών ή καταστροφή μυών και οστών, σχηματισμός σπηλαίου.

Οι παράγοντες που συντελούν στη δημιουργία κατακλίσεων είναι εσωτερικοί (ελαττωμένη θρέψη, απώλεια αισθητικότητας, ατροφικό δέρμα, απώλεια κινητικότητας, κωματώδεις συγχυτικές καταστάσεις) και εξωτερικοί (πίεση, τριβή, πίεση-τριβή, υγρασία).

Τα σημεία στα οποία δημιουργούνται οι κατακλίσεις είναι τα εξής: πτερύγια αυτιών, ωμοπλάτη, αγκώνες ακανθώδεις αποφύσεις, σπονδυλική στήλη, κόκκυγας, γόνατα, σφύρα και φτέρνα. Το 95% των κατακλίσεων αφορούν το κάτω μέρος του σώματος.

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ

Για τους ασθενείς με κατακλίσεις η θεραπεία στο σπίτι είναι απαραίτητη και συχνά σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της νοσηλείας τους.

Έρχεται να συμπληρώσει την ιατρική φροντίδα και την φροντίδα της οικογένειας με την περιποίηση του ασθενούς, την καθαριότητα και την περιποίηση του δέρματος, τις αλλαγές θέσης και την κινητοποίηση, τις αλλαγές και την περιποίηση των κατακλίσεων, την φροντίδα της διατροφής, την εφαρμογή των ιατρικών οδηγιών και την έγκαιρη αναγνώριση κάθε προβλήματος ώστε να αντιμετωπίζεται το ταχύτερο δυνατόν.

Η πρόληψη και η θεραπεία των κατακλίσεων έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για την υγεία αλλά και για την ποιότητα ζωής του ασθενούς, γι΄ αυτό πρέπει να αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για όλους.

Δείτε Φωτογραφίες Της Πορείας Των Κατακλίσεων Που Έχουμε Αντιμετωπίσει και Θεραπεύσει.

Η σελίδα περιέχει αποκρουστικές εικόνες

 

ΙΑΤΡΙΚΗ – ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ

Η ιατρική φροντίδα κατακλίσεων στο σπίτι πρέπει να αναζητείται το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι κατακλίσεις να αντιμετωπίζονται στο πρωιμότερο στάδιο. Η ομάδα μας εξειδικεύεται στη φροντίδα κατακλίσεων προσφέροντας εξατομικευμένες υπηρεσίες φροντίδας που περιλαμβάνουν:

θεραπεία-κατακλισεωνΤον χειρουργικό καθαρισμό της κατάκλισης, την αφαίρεση δηλαδή όλων των νεκρών ιστών, που εμποδίζουν την επούλωση και αποτελούν επικίνδυνη εστία μόλυνσης, καθώς αποικίζονται από πολυάριθμα και συχνά πολυανθεκτικά μικρόβια. Ο καθαρισμός αυτός γίνεται από Χειρουργό, και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτεί αναισθησία και μπορεί να γίνει στο σπίτι. Μπορεί να γίνει μόνο μια φορά ή, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί.

Την χρήση ειδικών επιθεμάτων για την κάλυψη και την επούλωση του τραύματος. Τα επιθέματα καταλίσεων έχουν διάφορες μορφές (επιθέματα κολλητικά ή μη, αφρώδη, υδροκολλοειδή, αντιμικροβιακά, αλγηνικάκλπ). Συνταγογραφούνται από χειρουργό, που τα επιλέγει ανάλογα με την σοβαρότητα, το είδος, τη θέση και το στάδιο της κατάκλισης κλπ.

περιποίηση-κατακλίσεων-doctorhomecareΤην αντιμετώπιση όλων των συνοδών παθολογικών προβλημάτων του ασθενούς με τον καλύτερο τρόπο, ώστε η συνολική κατάσταση της υγείας του να είναι η καλύτερη δυνατή.

Την επιθετική διόρθωση κάθε διαταραχής της θρέψης, και ιδιαίτερα της έλλειψης πρωτεϊνών, καθώς η επούλωση των κατακλίσεων δεν είναι δυνατή σε υποθρεπτικούς ασθενείς. Συχνά απαιτείται η συνταγογράφηση ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής, σε μορφή και ποσότητα που θα αποφασίσει ο γιατρός, ανάλογα με τις ανάγκες του αρρώστου.

Τον τακτικό επανέλεγχο της κατάκλισης αλλά και της κατάστασης του ασθενούς, με κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις.

Για οποιδήποτε επιπλέον πληροφορία σχετικά με το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρουμε Πατήστε ΕΔΩ.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ

Η αντιμετώπιση των κατακλίσεων μπορεί να χωριστεί σε τρείς τομείς: την πρόληψη, την ιατρική και την νοσηλευτική φροντίδα.

Η πρόληψη των κατακλίσεων αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης και περιλαμβάνει μια σειρά από ενέργειες όπως φροντίδα, τακτικό έλεγχο κινητοποίηση, χρήση στρώματος μεταβλητής πίεσης και ειδικών μαξιλαριών με σκοπό την αποφόρτιση.