ΑΕΡΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ

aeria-aimatos-kat-oikon

ΑΕΡΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ

Τα αέρια αίματος είναι μία εξειδικευμένη εξέταση που μπορεί να γίνει μόνο από έμπειρους νοσηλευτές. Στη Doctor Home Care, εξελίσσοντας συνεχώς τις υπηρεσίες μας, διαθέτουμε πλέον το πιο αξιόπιστο και σύγχρονο μηχάνημα αερίων αίματος ώστε να παρέχουμε στους ασθενείς μας άμεσα και έγκυρα αποτελέσματα κατ’ οίκον.

Η εξέταση των αερίων αίματος είναι πλέον απαραίτητη για την συνταγογράφηση της παροχής οξυγόνου στο σπίτι. Η ενημέρωση του γιατρού για τα αποτελέσματα γίνεται άμεσα και την αναλαμβάνουμε εμείς.

 

ΤΙ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΑΕΡΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Τα αέρια του αίματος μετρούν:

  • Το pH. Μέτρηση του επιπέδου των ιόντων υδρογόνου (Η+), που δείχνει την κατάσταση του ισοζυγίου οξέων/βάσεων στο αίμα σας.
  • Το pCO2 . Τη μερική πίεση του διοξειδίου του άνθρακα (ποσότητα αερίου διοξειδίου διαλυμένου στο αίμα).
  • Κορεσμό οξυγόνου. Το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης που μεταφέρει πάνω της οξυγόνο και το οποίο είναι διαθέσιμο να μεταφερθεί μέσω των αρτηριών για να θρέψει τα κύτταρα του σώματος.
  • HCO 3 – . Τα διττανθρακικά, είναι η κύρια μορφή του CO2 στο σώμα, και μπορούν να υπολογισθούν από το pH και το pCO2 .
  • Περίσσεια / έλλειμα βάσεως. Είναι ένας υπολογιζόμενος αριθμός που αντιπροσωπεύει τον ολικό αριθμό των ρυθμιστικών μεταβολικών παραγόντων (ανιόντων) στο αίμα. 

 

ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΕΡΙΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ

Με την εξέταση των αερίων αίματος ελέγχουμε την οξεοβασική ισορροπία του ασθενούς. Ελέγχουμε δηλαδή το οξυγόνο του αίματος, το διοξείδιο του άνθρακα και το pH.
Οι περιπτώσεις στις οποίες είναι απαραίτητη η εξέταση των αερίων αίματος είναι όταν ο ασθενής έχει αναπνευστικό, μεταβολικό ή νεφρικό πρόβλημα.

 

ΛΗΨΗ ΑΕΡΙΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ

Λαμβάνεται μια μικρή (1cc) ποσότητα αίματος, συνήθως από μια αρτηρία. Το αίμα μπορεί να ληφθεί από την κερκιδική αρτηρία στον καρπό, τη μηριαία αρτηρία στη βουβωνική χώρα ή από τη βραχιόνια αρτηρία στο ύψος της πρόσθιας επιφάνειας του αγκώνα. Η επιλογή του σημείου παρακέντησης γίνεται από τον ιατρό. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να ληφθεί αίμα από μια φλέβα.​

Ο ιατρός στη συνέχεια θα εισάγει μια μικρή βελόνα διαμέσω του δέρματος στην αρτηρία. Αφού γίνει η αιμοληψία εφαρμόζεται πίεση στο σημείο παρακέντησης για λίγα λεπτά. Ο ιατρός παρακολουθεί το σημείο για τυχόν αιμορραγία ή προβλήματα στην κυκλοφορία. Το δείγμα πρέπει να αναλυθεί άμεσα ώστε να διασφαλιστούν ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα. Για αυτό τον λόγο, το μηχάνημα αερίων αίματος συνδέεται μέσω υπέρυθρων με εκτυπωτή που μας δίνει τις τιμές της εξέτασης στα επόμενα 10-15 δευτερόλεπτα.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ;

Είναι λίγες και σπάνιες όταν η εξέταση γίνεται από έμπειρο ιατρό.

  • Αμορραγία ή αιμάτωμα στο σημείο λήψης. Αποφεύγεται εξασκώντας πίεση για λίγα λεπτά στο σημείο παρακέντησης. Μπορεί να χρειασεί να πιέσουμε για περισσότερο χρόνο στους ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα.
  • Προβλήματα αιματικής ροής στο σημείο παρακέντησης. Σπανιότατο.
  • Αίσθημα καύσου μετά την αιμοληψία.
  • Μόλυνση. Σπανιότατο εφόσον λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα αντισηψίας.

Κλείστε τώρα το ραντεβού σας online εδώ, ή στο τηλέφωνο 210 6747520

 

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΕΡΙΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ

HCO3 (διττανθρακικά) – mmol/L (mEq/L)  – 1,0 – 85,0

PCO2 (διοξείδιο του άνθρακα) – 35 – 45 / 4,67 – 6,00

PO2 (αρτηριακό οξυγόνο) – 80 – 105 / 10,7 – 14,0

pH – 7,35 – 7,45

sO2 (αρτηριακός κορεσμός οξυγόνου) – 95 – 98

BE (περίσσεια της βάσης) – (-2) – (+3)

Μετράμε επιπλέον ηλεκτρολύτες (Κ+ , Na+ , Ca+), καθώς και αιματοκρίτη και αιμοσφαιρίνη:

Sodium/Na+ (Νάτριο) – 138 – 146

Potassium/K (Κάλιο) – 3,5 – 4,9

Ionized Calcium/iCa (Ασβέστιο) – 1,12 – 1,32 / 4,5 – 5,3

Hct (Αιματοκρίτης) – 38 – 51

Hb (Αιμοσφαιρίνη) – 12 – 17 / 120 – 170 / 7 – 11