ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ

ΑΡΧΙΚΗ » ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ
parenteriki-sitisi-kat-oikon

Τι Είναι Η Παρεντερικη Διατροφη

Παρεντερική Διατροφή ονομάζουμε την σίτιση του ασθενούς μέσω χορήγησης των απαραίτητων θρεπτικών ουσιών ενδοφλεβίως. Με παράκαμψη δηλαδή του πεπτικού συστήματος και των λειτουργιών του. Λόγω αυτής ακριβώς της παράκαμψης της πέψης και απορρόφησης των τροφών, στην ιατρική ορολογία η μέθοδος ονομάζεται «παρεντερική διατροφή».

Παρεντερικη-διατροφη-στο-σπιτι

Η ενδοφλέβια σίτιση, δηλαδή η παρεντερική διατροφή, χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις εκείνες που το πεπτικό σύστημα πάσχει ή ανεπαρκεί και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού.

Σε μερικές περιπτώσεις χορηγείται συμπληρωματικά της εντερικής διατροφής. Σε άλλες αποτελεί τον αποκλειστικό τρόπο θρέψης του ασθενούς. Χορηγείται με μορφή διαλυμάτων που περιέχουν σε καθορισμένες αναλογίες λίπη, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Αυτά τα διαλύματα εμπλουτίζονται κατάλληλα με τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Επειδή τα διαλύματα αυτά είναι πυκνά, είναι πολύ ερεθιστικά και τα περισσότερα δεν μπορούν να δοθούν από περιφερικές φλέβες. Για να τα χορηγήσουμε με ασφάλεια και για ικανό χρονικό διάστημα, πρέπει να τα δώσουμε απευθείας σε κάποια κεντρική φλέβα, δηλαδή σε μια μεγάλη φλέβα που βρίσκεται κεντρικά στο φλεβικό δίκτυο του οργανισμού. Παράδειγμα, μέσω σφαγίτιδας ή υποκλειδίου φλέβας.

parenteriki-sitisi-kat-oikonΓια να φτάσουμε τις κεντρικές φλέβες του οργανισμού και να χορηγήσουμε παρεντερική διατροφή χρησιμοποιούμε ειδικούς κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες Picc Line ή Port-a-cath. Οι καθετήρες αυτοί μπορεί να είναι προσωρινοί (βραχυχρόνια χρήση), ή μόνιμοι (παρατεταμένη χρήση). Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να φτάνει μήνες ή και χρόνια. Άλλοι τοποθετούνται με πιο απλό τρόπο, στο κρεβάτι του ασθενούς, ενώ άλλοι τοποθετούνται ασφαλέστερα σε ειδικές αίθουσες, με τη χρήση υπερήχων ή ακτινοσκόπισης. Οι τελευταίες εξελίξεις μας επιτρέπουν να τοποθετούμε με ασφάλεια κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες ακόμα και στο σπίτι του ασθενούς, με τη βοήθεια φορητών υπερήχων και παρακολούθησης του ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

Παρεντερική Διατροφή Καρκινοπαθών

Η παρεντερική διατροφή είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα θρέψης καρκινοπαθών ασθενών ή ασθενών που πάσχουν από ανεπάρκεια εντέρου.

Οι ασθενείες αυτοί αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με λήψη τροφής από το στόμα. Επομένως, αν αφήσουμε την υποθρεψία τους να χειροτερεύσει, θα παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές. Ενδεχομένως οι επιπλοκές να είναι απειλητικές για την ίδια τους τη ζωή.

Στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται η νοσηλεία τους για άλλους λόγους, και το μόνο που θέλουμε είναι να υποστηρίξουμε τη θρέψη τους, η παρεντερική διατροφή μπορεί να χορηγηθεί και στο σπίτι τους.

Εφαρμογή Ενδοφλέβιας (Παρεντερικής) Διατροφής

Για την εφαρμογή της παρεντερικής διατροφής κατ΄ οίκον είναι απαραίτητη μια κατάλληλα εκπαιδευμένη ομάδα γιατρών και νοσηλευτών που θα αναλάβει την διαδικασία.

oliki-parenteriki-diatrofi-TPN

Παράλληλα, η εξειδικευμένη ομάδα μας αναλαμβάνει την παρακολούθηση, την εκπαίδευση του ασθενούς και των συγγενών του καθώς και την επίλυση όλων των προβλημάτων που τυχόν θα προκύψουν.

Στα χέρια μιας τέτοιας ομάδας, που ακολουθεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα διαχείρισης, η μέθοδος είναι ασφαλής και ωφέλιμη για τον ασθενή.

Στους ασθενείς με ανεπάρκεια εντέρου τους επιτρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους, ενώ στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους.

Επιπλέον, τους επιτρέπει να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους με καλύτερο τρόπο, δηλαδή με λιγότερες επιπλοκές, ανεπιθύμητες ενέργειες, διακοπές ή καθυστερήσεις. Για αυτούς τους λόγους η υποστήριξη της θρέψης στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της θεραπείας τους.

Σε περίπτωση που ο συγγενής σας χρειάζεται βοήθεια με την χορήγηση παρεντερικής σίτισης, μπορείτε να μας καλέσετε, καθώς παρέχουμε άμεση και εγγυημένη νοσηλεία κατ’ οίκον.

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

American Society for Parenteral and Enteral Nutrition – www.nutritioncare.org
Mayo Clinic – Home Parenteral Nutrition