Βασικές διατροφικές οδηγίες για την αντιμετώπιση των παρενεργειών από τη χημειοθεραπεία
Σε περίπτωση που αισθάνεστε ναυτία και τάση για έμετο:
- Καταναλώστε τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα
- Προτιμήστε τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά και εύπεπτα
- Αναπληρώστε τα υγρά που χάνετε σε περίπτωση εμετού με μη όξινα κρύα υγρά (νερό, τσάι, χαμομήλι, χυμός μήλου)
- Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τηγανητά τρόφιμα, τα γλυκά και τις κρεμώδεις σούπες
- Αποφύγετε τα τρόφιμα με έντονη γεύση και άρωμα
- Αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες στα τρόφιμα που καταναλώνετε (όχι πολύ ζεστά ή παγωμένα τρόφιμα)
Σε περίπτωση που αισθάνεστε το στόμα σας ξερό (ξηροστομία)
- Προσπαθήστε να καταναλώνετε μαλακά τρόφιμα
- Η κατανάλωση τσαγιού με λεμόνι, χυμών φρούτων, αναψυκτικών και φρουτοποτών μπορεί να σας βοηθήσει
- Χρησιμοποιήστε κάποιο στοματικό διάλυμα
- Αποφύγετε τα ξηρά αρτοσκευάσματα (κράκερ, παξιμάδια), τα λιπαρά τρόφιμα και το ζελέ
Αν έχετε μειωμένη γεύση
- Ενισχύστε τη γεύση στα φαγητά σας με τη χρήση μπαχαρικών
- Μην καταναλώνετε τρόφιμα με πολύ ήπια γεύση και χωρίς αλάτι
Αν νιώθετε ότι χορταίνετε γρήγορα
- Καταναλώστε τρόφιμα που σας δίνουν αρκετές θερμίδες σε μικρή ποσότητα
- Προσπαθήστε να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες κρέατος, κοτόπουλου, ψαριού, αυγών, τυριού
- Καλή επιλογή σε τέτοιες περιπτώσεις είναι τα πόσιμα συμπληρώματα διατροφής
- Αποφύγετε τρόφιμα που σας χορταίνουν χωρίς να σας καλύπτουν σε θερμίδες, όπως οι πράσινες σαλάτες, τα λαχανικά, οι νερόσουπες
Αν παρατηρήσετε μειωμένη παραγωγή σάλιου
- Καταναλώστε τα τρόφιμα που συνηθίζετε με προσθήκη κάποιας σως (ούτως ώστε να αυξηθεί η υγρασία των τροφίμων)
- Καταναλώστε νερό ή αναψυκτικά με το φαγητό σας
- Η κατανάλωση γρανίτας ή σορμπέ μπορεί να σας βοηθήσει
- Γενικά τα τρόφιμα με όξινη γεύση (πορτοκάλι, λεμόνι) προωθούν την παραγωγή σάλιου
- Μασήστε κάποια τσίχλα με ήπια γεύση
- Αποφύγετε τα καυτά τρόφιμα
- Μην καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά
- Αποφύγετε τα ξηρά τρόφιμα (κράκερ, παξιμάδια) και τις μπανάνες
Αν η γεύση σας αλλοιωθεί – δυσγευσία
- Συνεχίστε να καταναλώνετε τα τρόφιμα που συνηθίζατε, σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Τα κρύα τρόφιμα ίσως είναι καλύτερα ανεκτά
- Πειραματιστείτε με νέα τρόφιμα για να διαπιστώσετε ποια είναι καλύτερα ανεκτά
- Αποφύγετε τον καφέ και το τσάι
Αν έχετε δυσκοιλιότητα
- Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φυτικές ίνες (φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως) ή ειδικά προϊόντα με φυτικές ίνες
- Καταναλώστε επαρκείς ποσότητες υγρών
- Αν αισθάνεστε καλά, ένας μικρός περίπατος μπορεί να σας βοηθήσει
- Αποφύγετε το ρύζι
- Αποφύγετε τρόφιμα που δημιουργούν αέρια (όσπρια, κουνουπίδι, λάχανο) και τα αναψυκτικά