Διατροφή και Χημειοθεραπεία

Ενδοφλέβια Χορήγηση Φαρμάκων

Βασικές διατροφικές οδηγίες για την αντιμετώπιση των παρενεργειών από τη χημειοθεραπεία

Σε περίπτωση που αισθάνεστε ναυτία και τάση για έμετο:

  • Καταναλώστε τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα
  • Προτιμήστε τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά και εύπεπτα
  • Αναπληρώστε τα υγρά που χάνετε σε περίπτωση εμετού με μη όξινα κρύα υγρά (νερό, τσάι, χαμομήλι, χυμός μήλου)
  • Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τηγανητά τρόφιμα, τα γλυκά και τις κρεμώδεις σούπες
  • Αποφύγετε τα τρόφιμα με έντονη γεύση και άρωμα
  • Αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες στα τρόφιμα που καταναλώνετε (όχι πολύ ζεστά ή παγωμένα τρόφιμα)

Σε περίπτωση που αισθάνεστε το στόμα σας ξερό (ξηροστομία)

  • Προσπαθήστε να καταναλώνετε μαλακά τρόφιμα
  • Η κατανάλωση τσαγιού με λεμόνι, χυμών φρούτων, αναψυκτικών και φρουτοποτών μπορεί να σας βοηθήσει
  • Χρησιμοποιήστε κάποιο στοματικό διάλυμα
  • Αποφύγετε τα ξηρά αρτοσκευάσματα (κράκερ, παξιμάδια), τα λιπαρά τρόφιμα και το ζελέ

Αν έχετε μειωμένη γεύση

  • Ενισχύστε τη γεύση στα φαγητά σας με τη χρήση μπαχαρικών
  • Μην καταναλώνετε τρόφιμα με πολύ ήπια γεύση και χωρίς αλάτι

Αν νιώθετε ότι χορταίνετε γρήγορα

  • Καταναλώστε τρόφιμα που σας δίνουν αρκετές θερμίδες σε μικρή ποσότητα
  • Προσπαθήστε να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες κρέατος, κοτόπουλου, ψαριού, αυγών, τυριού
  • Καλή επιλογή σε τέτοιες περιπτώσεις είναι τα πόσιμα συμπληρώματα διατροφής
  • Αποφύγετε τρόφιμα που σας χορταίνουν χωρίς να σας καλύπτουν σε θερμίδες, όπως οι πράσινες σαλάτες, τα λαχανικά, οι νερόσουπες

Αν παρατηρήσετε μειωμένη παραγωγή σάλιου

  • Καταναλώστε τα τρόφιμα που συνηθίζετε με προσθήκη κάποιας σως (ούτως ώστε να αυξηθεί η υγρασία των τροφίμων)
  • Καταναλώστε νερό ή αναψυκτικά με το φαγητό σας
  • Η κατανάλωση γρανίτας ή σορμπέ μπορεί να σας βοηθήσει
  • Γενικά τα τρόφιμα με όξινη γεύση (πορτοκάλι, λεμόνι) προωθούν την παραγωγή σάλιου
  • Μασήστε κάποια τσίχλα με ήπια γεύση
  • Αποφύγετε τα καυτά τρόφιμα
  • Μην καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά
  • Αποφύγετε τα ξηρά τρόφιμα (κράκερ, παξιμάδια) και τις μπανάνες

Αν η γεύση σας αλλοιωθεί – δυσγευσία

  • Συνεχίστε να καταναλώνετε τα τρόφιμα που συνηθίζατε, σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Τα κρύα τρόφιμα ίσως είναι καλύτερα ανεκτά
  • Πειραματιστείτε με νέα τρόφιμα για να διαπιστώσετε ποια είναι καλύτερα ανεκτά
  • Αποφύγετε τον καφέ και το τσάι

Αν έχετε δυσκοιλιότητα

  • Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φυτικές ίνες (φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως) ή ειδικά προϊόντα με φυτικές ίνες
  • Καταναλώστε επαρκείς ποσότητες υγρών
  • Αν αισθάνεστε καλά, ένας μικρός περίπατος μπορεί να σας βοηθήσει
  • Αποφύγετε το ρύζι
  • Αποφύγετε τρόφιμα που δημιουργούν αέρια (όσπρια, κουνουπίδι, λάχανο) και τα αναψυκτικά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *