Ενδοφλέβια Διατροφή

νοσηλευτρια ετοιμαζε την ενδοφλεβια διατροφή

Ενδοφλέβια Διατροφή

Ενδοφλέβια διατροφή ονομάζουμε την χορήγηση των απαραίτητων θρεπτικών ουσιών ενδοφλεβίως, με παράκαμψη δηλαδή του πεπτικού συστήματος και των λειτουργιών του, της πέψης και της απορρόφησης των τροφών. Λόγω αυτής ακριβώς της παράκαμψης, στην ιατρική ορολογία η μέθοδος ονομάζεται «παρεντερική διατροφή».

Η ενδοφλέβια διατροφή, χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις εκείνες που το πεπτικό σύστημα πάσχει ή ανεπαρκεί και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού.

Σε μερικές περιπτώσεις χορηγείται συμπληρωματικά της εντερικής διατροφής ενώ σε άλλες αποτελεί τον αποκλειστικό τρόπο θρέψης του ασθενούς.

Χορηγείται με μορφή διαλυμάτων που περιέχουν σε καθορισμένες αναλογίες

  • λίπη,
  • πρωτεΐνες και
  • υδατάνθρακες

και τα οποία εμπλουτίζονται κατάλληλα με τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Επειδή τα διαλύματα αυτά είναι πυκνά, είναι πολύ ερεθιστικά και τα περισσότερα δεν μπορούν να δοθούν από περιφερικές φλέβες. Για να τα χορηγήσουμε με ασφάλεια και για ικανό χρονικό διάστημα, πρέπει να τα δώσουμε απευθείας σε κάποια κεντρική φλέβα, δηλαδή σε μια μεγάλη φλέβα που βρίσκεται κεντρικά στο φλεβικό δίκτυο του οργανισμού  (όπως είναι πχ η σφαγίτιδα ή η υποκλείδιος φλέβα).
Για να φτάσουμε τις κεντρικές φλέβες του οργανισμού και να χορηγήσουμε παρεντερική διατροφή (ή άλλα ερεθιστικά φάρμακα όπως ορισμένα αντιβιοτικά ή χημειοθεραπευτικά) χρησιμοποιούμε ειδικούς καθετήρες που ονομάζονται κεντρικοί φλεβικοί καθετήρες.

Οι καθετήρες αυτοί μπορεί να είναι προσωρινοί, να προορίζονται δηλαδή για βραχυχρόνια χρήση, ή μόνιμοι, να προορίζονται δηλαδή για παρατεταμένη χρήση, που μπορεί να φτάνει μήνες ή χρόνια.

Άλλοι τοποθετούνται με πιο απλό τρόπο, στο κρεβάτι του ασθενούς, ενώ άλλοι τοποθετούνται ασφαλέστερα σε ειδικές αίθουσες, με τη χρήση υπερήχων ή ακτινοσκόπισης. Οι τελευταίες εξελίξεις μας επιτρέπουν να τοποθετούμε με ασφάλεια κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες ακόμα και στο σπίτι του ασθενούς, με τη βοήθεια φορητών υπερήχων και παρακολούθησης του ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

ασθενής με ενδοφλεβια διατροφη κατ οίκον

Η ενδοφλέβια διατροφή είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα θρέψης ασθενών που πάσχουν από καρκίνο ή από ανεπάρκεια εντέρου, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με λήψη τροφής από το στόμα.

Διαφορετικά, και εφόσον αφήσουμε την υποθρεψία τους να χειροτερεύσει, θα παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές, ενδεχομένως απειλητικές για την ίδια τη ζωή τους. Στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται η νοσηλεία τους για άλλο λόγο, και το μόνο που θέλουμε είναι να υποστηρίξουμε τη θρέψη τους, η παρεντερική διατροφή μπορεί να χορηγηθεί και στο σπίτι τους.

Για να εφαρμόσουμε την παρεντερική διατροφή κατ΄ οίκον είναι απαραίτητη η κατάλληλα εκπαιδευμένη ομάδα γιατρών και νοσηλευτών που θα αναλάβει την εφαρμογή της, την  παρακολούθηση της, την εκπαίδευση του ασθενούς και του περιβάλλοντός του και την επίλυση όλων των προβλημάτων που τυχόν θα προκύψουν. Στα χέρια μιας τέτοιας ομάδας, που ακολουθεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα διαχείρισης, η μέθοδος είναι ασφαλής και ωφέλιμη για τον ασθενή.

Στους ασθενείς με ανεπάρκεια εντέρου επιτρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους, ενώ στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους και τους επιτρέπει να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους με καλύτερο τρόπο, δηλαδή με λιγότερες επιπλοκές, ανεπιθύμητες ενέργειες, διακοπές ή καθυστερήσεις. Για αυτούς τους λόγους η υποστήριξη της θρέψης στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της θεραπείας τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *