Κολικός Νεφρού: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζεις

Κολικος νεφρου αιτιες συμπτωματα και αντιμετωπιση
ΑΡΧΙΚΗ » Κολικός Νεφρού: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζεις

Τι έιναι και πως προκαλείται ο Κολικός Νεφρού;


Ο κολικός του νεφρού είναι μια επώδυνη κατάσταση που εμφανίζεται όταν οι πέτρες στα νεφρά φράζουν το ουροποιητικό σύστημα. Αυτός ο περιεκτικός οδηγός θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τον κολικό νεφορύ, τις αιτίες, τα συμπτώματά του και διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τη διαχείριση του πόνου και την πρόληψη μελλοντικών περιστατικών. Με το να είστε καλά ενημερωμένοι, μπορείτε να πάρετε καλύτερες αποφάσεις σχετικά με την υγεία των νεφρών σας και τη γενική ευημερία.

Βασικές αιτίες που προκαλούν τον κολικό νεφρού


Ο κολικός των νεφρών οφείλεται κυρίως στο σχηματισμό λίθων στα νεφρά. Αυτές οι πέτρες μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος και μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη στο ουροποιητικό σύστημα, οδηγώντας σε κολικό νεφρού. Οι πέτρες στα νεφρά είναι στερεές αποθέσεις μετάλλων και αλάτων που σχηματίζονται μέσα στα νεφρά. Συχνά, ποικίλλουν σε μέγεθος, από μικρές πέτρες όσο ένας κόκκος άμμου έως τόσο μεγάλες όσο μια μπάλα του γκολφ. Ο σχηματισμός λίθων στα νεφρά συχνά επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η διατροφή, η γενετική και ο τρόπος ζωής.

Οι τύποι πέτρας στα νεφρά περιλαμβάνουν:

 • Πέτρες ασβεστίου
 • Πέτρες ουρικού οξέος
 • Πέτρες στρουβίτη
 • Πέτρες κυστίνης

Παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση του κολικού του νεφρού

Μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση κολικού του νεφρού σχηματισμό πέτρας στα νεφρά περιλαμβάνουν:

 • Αφυδάτωση: Η ανεπαρκής πρόσληψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε συμπυκνωμένα ούρα, τα οποία ευνοούν το σχηματισμό λίθων στα νεφρά. Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες κολικού νεφρού.
 • Διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και νάτριο: Η κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, πρωτεΐνες και ζάχαρη, ειδικά φρουκτόζη και σακχαρόζη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων λίθων στα νεφρά. Επίσης, προκαλούν αύξηση των επιπέδων ασβεστίου και ουρικού οξέος, οδηγώντας σε σχηματισμό λίθων. 
 • Οικογενειακό ιστορικό (Κληρονομικότητα): Η κληρονομικότητα μπορεί να παίξει ρόλο στην προδιάθεση των ατόμων για σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Εάν κάποιος στην οικογένειά σας είχε πέτρες στα νεφρά, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε και εσείς πέτρες.
 • Ορισμένα φάρμακα: Τα διουρητικά, τα αντιόξινα με βάση το ασβέστιο, και διάφορα συμπληρώματα φαρμάκων μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.
 • Ιατρικές παθήσεις: Ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής σωληναριακής οξέωσης, της κυστινουρίας, του υπερπαραθυρεοειδισμού, ορισμένων φαρμάκων και ορισμένων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Επιπλέον, παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος (ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn) μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα σχηματισμού πέτρας στα νεφρά.
 • Παχυσαρκία: Ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το μεγάλο μέγεθος μέσης και η αύξηση βάρους έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πέτρας στα νεφρά.
 • Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Τα ζεστά κλίματα τείνουν να κάνουν τους ανθρώπους να ιδρώνουν περισσότερο, γεγονός που οδηγεί σε λιγότερη παραγωγή ούρων, επιτρέποντας σε περισσότερα μέταλλα που σχηματίζουν πέτρες να καθιζάνουν και να δεσμεύονται στα νεφρά και το ουροποιητικό σύστημα.
 • Πεπτικές παθήσεις και χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή η χρόνια διάρροια μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στην πεπτική διαδικασία που επηρεάζουν την απορρόφηση του ασβεστίου και του νερού, αυξάνοντας τα επίπεδα των ουσιών που σχηματίζουν πέτρες στα ούρα σας.

Συμπτώματα του κολικού του νεφρού


Το κύριο σύμπτωμα του κολικού του νεφρού είναι ο έντονος, ξαφνικός πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, στο πλάι ή στην κοιλιά.

Άλλα συνοδά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Έντονος Πόνος
 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Πυρετός
 • Επώδυνη ούρηση
 • Αίμα στα ούρα
 • Συχνή επιθυμία για ούρηση
 • Θολά ή δύσοσμα ούρα
 • Αίμα στα ούρα (Ροζ, κόκκινα ή καφέ ούρα)
 • Δυσκολία στην ούρηση

Αντιμετώπιση του κολικού του νεφρού και θεραπεία

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε κολικό νεφρού, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν ιατρό. Η διάγνωση συνήθως περιλαμβάνει φυσική εξέταση, ιατρικό ιστορικό και απεικονιστικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία.

Με βάση τη διάγνωση, ο γιατρός σας θα συστήσει το καταλληλότερο πλάνο θεραπείας, το οποίο περιλαμβάνει:

 • Διαχείριση πόνου: Τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή ή τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου που σχετίζεται με τον νεφρικό κολικό.
 • Πρόσληψη υγρών: Η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή μικρότερων λίθων στα νεφρά και να αποτρέψει τη δημιουργία νέων.
 • Ιατρικές επεμβάσεις: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να απαιτούν ιατρικές παρεμβάσεις όπως εξωσωματική λιθοτριψία με κρουστικό κύμα (ESWL), ουρητηροσκόπηση ή διαδερμική νεφρολιθοτομή (PCNL).
 • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Οι διατροφικές τροποποιήσεις, η άσκηση και η διαχείριση βάρους μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού πέτρας στα νεφρά και στη μείωση του κινδύνου νεφρικού κολικού.
 • Φροντίδα παρακολούθησης: Οι τακτικοί έλεγχοι με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση της υγείας των νεφρών σας και στην έγκαιρη ανίχνευση τυχόν επαναλαμβανόμενων λίθων στα νεφρά.

Αντιμετώπιση στο σπίτι

Ο κολικός νεφρού μπορεί μερικές φορές να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, αλλά εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Ακολουθούν ορισμένες γενικές οδηγίες:

 • Αντιμετώπιση του πόνου: Τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί να βοηθήσουν ωστόσο, ο πόνος από τον κολικό του νεφρού μπορεί να είναι σοβαρός και μπορεί να χρειαστούν ισχυρότερα συνταγογραφούμενα παυσίπονα.
 • Ενυδάτωση: Η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει στην κίνηση της πέτρας μέσω του ουροποιητικού συστήματος.
 • Θερμότητα: Η εφαρμογή μιας ζεστής κομπρέσας στην περιοχή μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει στον πόνο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές είναι γενικές προτάσεις και μπορεί να μην είναι κατάλληλες για όλους. Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές εάν εμποδίσουν τη ροή των ούρων ή προκαλέσουν μόλυνση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί πιο εντατική θεραπεία, όπως χειρουργική επέμβαση.

Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για ακριβή διάγνωση και θεραπεία.

Πρόληψη του νεφρικού κολικού


Αν και μπορεί να μην είναι δυνατό να εξαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος νεφρικού κολικού, υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε πέτρες στα νεφρά:

 • Μείνετε ενυδατωμένοι: Η κατανάλωση αρκετού νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στην αραίωση των ούρων σας, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να σχηματιστούν πέτρες.
 • Περιορίστε την πρόσληψη νατρίου: Η μείωση της κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συσσώρευσης ασβεστίου στα ούρα σας.
 • Περιορίστε τη ζωική πρωτεΐνη: Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων ζωικής πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στον σχηματισμό λίθων ουρικού οξέος.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος: Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά. Η τακτική σωματική δραστηριότητα και η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Συχνές Ερωτήσεις


Πόσο διαρκεί ο κολικός του νεφρού;

Η διάρκεια του νεφρικού κολικού μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση της πέτρας στα νεφρά. Οι μικρότερες πέτρες μπορεί να περάσουν μέσα σε λίγες ώρες, ενώ οι μεγαλύτερες μπορεί να χρειαστούν μέρες ή και εβδομάδες.

Μπορεί να προληφθεί ο κολικός του νεφρού;

Αν και δεν είναι πάντα δυνατό να αποφευχθεί πλήρως ο κολικός του νεφρού, η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η διατήρηση της ενυδάτωσης και η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρες στα νεφρά.

Πότε πρέπει να αναζητήσω ιατρική βοήθεια;

Εάν αισθάνεστε έντονο πόνο, πυρετό, ρίγη ή αίμα στα ούρα σας, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια.

Μπορεί να επανεμφανιστεί ο κολικός του νεφρού;

Ναι, τα άτομα που έχουν παρουσιάσει νεφρικό κολικό είναι πιο πιθανό να έχουν υποτροπιάζοντα επεισόδια. Τα προληπτικά μέτρα, όπως οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η παρακολούθηση της υγείας των νεφρών, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου υποτροπής.

Υπάρχουν μακροχρόνιες επιπλοκές που σχετίζονται με τον νεφρικό κολικό; 

Ο κολικός νεφρού μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, νεφρική βλάβη και μειωμένη νεφρική λειτουργία. Η έγκαιρη θεραπεία και τα προληπτικά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση αυτών των κινδύνων.