Κολοστομία και Διατροφή

κολοστομία και διατροφή

Κολοστομία και διατροφή για την καλύτερη διαχείρισή της

Η διατροφή σας μετά την κολοστομία πρέπει να είναι ισορροπημένη. Ορισμένες τροφές μπορεί να σας φέρουν δυσφορία, να φράξουν το κολόστομα ή να κάνουν τον χειρισμό της κολοστομίας δυσκολότερο και καλό θα είναι να τις αποφύγετε.

Γενικές Οδηγίες Διατροφής

  1. Τρώτε μικρά γεύματα συχνά: Αντί να καταναλώνετε τρία μεγάλα γεύματα, επιλέξτε έξι μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, βοηθάτε στην πρόληψη της υπερφαγίας και επιτρέπετε την καλύτερη πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
  1. Τρώτε αργά και μασάτε καλά την τροφή σας: Αφιερώνοντας χρόνο για να μασήσετε καλά την τροφή σας βελτιώνει τη σωστή πέψη και μειώνει τον κίνδυνο δυσφορίας ή επιπλοκών.
  2. Μείνετε ενυδατωμένοι: Είναι απαραίτητο να πίνετε επαρκή ποσότητα υγρών κάθε μέρα. Επιδιώξτε να πίνετε 2 λίτρα νερού την ημέρα (περίπου 8 με 10 ποτήρια), για να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο.
  3. Επιλέξτε ήπιες τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης θεραπείας, συνιστάται να εστιάσετε στην κατανάλωση μαγειρεμένων, εύπεπτων τροφών που δεν είναι πικάντικα, βαριά ή τηγανητά. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε δυσάρεστα συμπτωμάτα όπως διάρροια, φούσκωμα και αέρια.
  4. Σταδιακή προσθήκη τροφών στη διατροφή σας: Όταν επαναφέρετε τα τρόφιμα στη διατροφή σας, προσθέστε τα ένα-ένα. Αυτή η σταδιακή ένταξη γευμάτων σας επιτρέπει να παρακολουθείτε την ανταπόκριση του σώματός σας και να εντοπίσετε τυχόν δυσανεξίες.

Τροφές Που Δεν Συνιστώνται για κολοστομία

  • Ωμά λαχανικά με πολλές φυτικές ίνες (λάχανο, μαρούλι, ντομάτα με τη φλούδα, μπάμιες, κουνουπίδι, μπρόκολο, χόρτα)
  • Φλούδες και σπόρους από φρούτα. Αποφύγετε το ακτινίδιο, τις φράουλες, το καρπούζι, τα σύκα, το ρόδι και γενικά όλα τα φρούτα που περιέχουν σπόρους και πολλές ίνες.
  • Ψωμί και δημητριακά πολύσπορά
  • Όσπρια (φακές, φασόλια, μπιζέλια, αρακάς κουκιά, ρεβίθια)
  • Καλαμπόκι και ποπ κορν
  • Καστανό ρύζι
  • Ξηροί καρποί και σπόροι
  • Κέικ και γλυκά με ξηρούς καρπούς
  • Τηγανητά κρέατα, λιπαρά κρέατα, λουκάνικα
  • Σκόρδο και κρεμμύδι
  • Ανθρακούχα αναψυκτικά, τσίχλες και ροφήματα με καλαμάκι

Τρόφιμα ιδιαίτερα ευεργετικά που συνιστώνται:

  • Γιαούρτι, ειδικά αυτά με πρεβιοτικά συστατικά
  • Μπανάνα
  • Χυμός μήλου
  • Ρύζι και ζυμαρικά καλά μαγειρεμένα
  • Ψωμί, δημητριακά απλά
  • Καθαρισμένα φρούτα, ωμά ή κομπόστα ή σε χυμό
  • Τρυφερά λαχανικά ή βραστά, εκτός από αυτά που προαναφέρθηκαν
  • Κρέας (χοιρινό, μοσχάρι) – κοτόπουλο – γαλοπούλα, χωρίς λίπος ή δέρμα και καλά βρασμένα.
  • Χυλός βρώμης (κουάκερ)
  • Κρέμα ρυζιού ή αραβοσίτου
  • Πατάτα βρασμένη και ξεφλουδισμένη ή πουρέ

Τέλος μην ξεχνάτε:

  • Να μασάτε πολύ καλά τις τροφές που καναταλώνετε.
  • Να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών την ημέρα.
  • Επιλέξτε να καταναλώνετε το μεγαλύτερο μέρος της τροφής σας στο μεσημεριανό γεύμα.

Πηγή: Memorial Sloan Kettering Cancer Center

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *