Αξιολόγηση Διατροφής Καρκινοπαθών

diatrofi-karkinopatheis

Αξιολόγηση Διατροφής Καρκινοπαθών

H κατάσταση θρέψης του ογκολογικού ασθενούς αποτελεί μία πολύ σημαντική παράμετρο, που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ανεξάρτητα από το σημείο και το στάδιο της νόσου του. Μπορεί να επηρεαστεί δυσμενώς από πολλούς παράγοντες, επιβαρύνοντας τελικά την πορεία του, την ανταπόκρισή του στη θεραπεία, καθώς και την ποιότητα ζωής του.

axiologisi-diatrofis-karkinopathwn

Ο όρος «κατάσταση θρέψης» αναφέρεται στο βαθμό που ένα άτομο καλύπτει τις ανάγκες του σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά”

Με ποιους τρόπους επηρεάζεται η κατάσταση θρέψης;

Ο ογκολογικός ασθενής διατρέχει υψηλό κίνδυνο να εμφανίσει κακή θρέψη, ανάλογα με την ηλικία του, το σημείο και το στάδιο της νόσου του. Γι’ αυτό ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένες οδηγίες για την αντιμετώπιση παρενεργειών κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα σε 8 από τους 10 ασθενείς η κατάστασης της θρέψης θα επιδεινωθεί. Αυτό μπορεί να οφείλεται στους παρακάτω παράγοντες:

  • Στην ίδια τη νόσο,
  • Στις μεταβολές που προκαλεί η ογκολογική θεραπεία (μεταβολές στη γεύση και συμπτώματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, ξηροστομία
  • Στην ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς.

Πότε και γιατί πρέπει να αξιολογείται η κατάσταση θρέψης;

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα πάνω από το 50% των ογκολογικών ασθενών εμφανίζουν κακή θρέψη ήδη κατά τη διάγνωση της νόσου. Γεγονός που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ανταπόκριση τους στη θεραπεία, την ποιότητα ζωής, καθώς και την πορεία της νόσου. Μάλιστα σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών η κακή θρέψη «κρύβεται» εξαιτίας του αυξημένου σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας.

axiologisi-diatrofis-karkinopathwn

Ιδανικά, η κατάσταση θρέψης των ογκολογικών ασθενών θα πρέπει να αξιολογείται κατά τη διάγνωση της νόσου και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Παρόλα αυτά, δυστυχώς, πολλές φορές οι ασθενείς παραπέμπονται για διατροφική αξιολόγηση όταν η θρέψη έχει υποβαθμιστεί σημαντικά και σε μη αναστρέψιμο στάδιο.

Ποιος αξιολογεί την κατάσταση θρέψης των ογκολογικών ασθενών;

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο διαιτολόγος, ειδικός επιστήμονας υγείας, που διαθέτει τα εργαλεία και τις γνώσεις για να αξιολογήσει διατροφικά τον ασθενή. Μπορεί επιπλέον να προτείνει και τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή του ασθενού καθώς και ειδικά συμπληρώματα που καλύπτουν τις ανάγκες του.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, όπου τα διατροφικά ελλείμματα είναι πολύ μεγάλα ή η χορήγηση τροφής από το πεπτικό είναι δύσκολη ή αδύνατη, εξειδικευμένοι γιατροί μπορούν να προτείνουν λύσεις μέσω παρεντερικής, δηλαδή ενδοφλέβιας διατροφής.

Είναι επομένως απαραίτητη η αξιολόγηση της διατροφής των καρκινοπαθών ασθενών;

Η απάντηση είναι ναι. Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη αξιολόγηση, την οποία θα πρέπει να ακολουθεί η κατάλληλη διόρθωση, όπου απαιτείται. Η επαρκής θρέψη αποτελεί το απαραίτητο θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται η θεραπεία του ογκολογικού ασθενούς. Χωρίς σωστά θεμέλια η εφαρμογή της όποιας θεραπείας γίνεται δυσκολότερη και η ποιότητα της ζωής υποβαθμίζεται. Αντιθέτως, οι ασθενείς με καλή θρέψη ολοκληρώνουν τις θεραπείες τους με λιγότερα προβλήματα, έχουν καλύτερη έκβαση και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.