Διαταραχές Γεύσης και Όσφρησης στη Χημειοθεραπεία

ximeiotherapeia-kai-allages-osfrisi-geusi

Διαταραχές γεύσης και όσφρησης κατά την διάρκεια της θεραπείας σας

Ως αποτέλεσμα της θεραπείας σας, υπάρχει πιθανότητα να παρατηρηθούν διαταραχές γεύσης και όσφρησης. Μπορεί να αισθάνεστε λιγότερο τη γεύση των φαγητών και των ροφημάτων ή να αισθάνεστε πιο πικρή, γλυκιά ή ακόμα και μεταλλική τη γεύση τους. Παράλληλα, μπορεί να νιώθετε αποστροφή για τη μυρωδιά φαγητών και ροφημάτων που προηγουμένως σας ήταν ευχάριστη. Δεν υπάρχει μια κοινή για όλους λύση στην αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων. Προσπαθήστε να βρείτε με δοκιμές, τα τρόφιμα που ταιριάζουν καλύτερα σε σας και που σας δημιουργούν το μικρότερο  πρόβλημα.

allages-se-geusi-osfrisi

Επιλέγετε τρόφιμα που στη γεύση, όψη και όσφρηση είναι αρεστά σε σας.

Τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να διαχειριστείτε τις διαταραχές στη γεύση;

  • Δώστε νοστιμιά στο φαγητό σας χρησιμοποιώντας μπαχαρικά και μυρωδικά όπως δυόσμο, βασιλικό, ρίγανη, δενδρολίβανο, καθώς και χυμό λεμονιού, σάλτσες ή dressing της προτίμησής σας.
  • Χρησιμοποιήστε τρόπους επεξεργασίας ώστε να ενισχύσετε τη γεύση των φαγητών σας. Το μαρινάρισμα, για παράδειγμα, του φαγητού σε κρασί, μπίρα, μηλίτη, χυμό φρούτων ή ξίδι μπαλσάμικο μπορεί να βοηθήσει.
  • Εάν η γεύση τους κρέατος σας φαίνεται δυσάρεστη, αντικαταστήστε το με άλλα πρωτεϊνούχα τρόφιμα, όπως ψάρια, αυγό, τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και όσπρια.
  • Δώστε έμφαση στη σωστή θερμοκρασία του φαγητού σας. Αποφύγετε την κατανάλωση των τροφίμων όσο είναι ζεστά, καθώς η αυξημένη θερμοκρασία ενισχύει τη δυσάρεστη γεύση.
  • Δοκιμάστε να εξισορροπήσετε την αλμυρή, ξινή και πικρή γεύση με την προσθήκη γλυκαντικών, όπως το μέλι, αλλά αποφύγετε τρόφιμα με σακχαρίνη σε περίπτωση που αισθάνεστε πικρή γεύση.
  • Αν έχετε την αίσθηση γλυκιάς γεύσης μπορείτε να καταναλώσετε χυμό λεμονιού σε νερό ή άλλα υγρά που περιέχουν σόδα ή ανθρακούχο μεταλλικό νερό. Επιπλέον η προσθήκη πιπερόριζας, μοσχοκάρυδου και κανέλας σε κρέμες και επιδόρπια μπορούν να μειώσουν το αίσθημα του γλυκού.
  • Αν έχετε την αίσθηση μεταλλικής γεύσης, μπορείτε να καταναλώσετε μικρή ποσότητα λεμονάδας σε νερό πριν την κατανάλωση φαγητού. Επίσης χρησιμοποιήστε γυάλινα ποτήρια και πιάτα καθώς και πλαστικά μαχαιροπίρουνα αντί μεταλλικά.
  • Δοκιμάστε την κατανάλωση καραμέλας ή τσίχλας χωρίς ζάχαρη, παγωμένης γρανίτας, σταγόνων λεμονιού ή μέντας.
  • Ξεπλύνετε καλά το στόμα σας πριν την κατανάλωση φαγητού και φροντίστε για την καλή υγιεινή του στόματός σας (π.χ. συχνό βούρτσισμα, χρήση στοματικών διαλυμάτων).

Τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να αποφύγετε τις οσμές που δεν σας είναι ανεκτές;

  • Εάν υπάρχει δυνατότητα ζητήστε βοήθεια από άλλα άτομα να μαγειρέψουν τα φαγητά και να ετοιμάσουν τα γεύματά σας.
  • Κατά το μαγείρεμα σκεπάζετε τα φαγητά, χρησιμοποιείτε τον απορροφητήρα και αερίζετε επαρκώς τον χώρο της κουζίνας.
  • Καταναλώνετε τρόφιμα και υγρά κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Βάλτε τα ροφήματα σε ποτήρι με καπάκι και καταναλώστε τα με καλαμάκι.

Πότε να καλέσετε το γιατρό σας;

Εάν οι διαταραχές στη γεύση σας έχουν αναγκάσει να σταματήσετε να τρέφεστε σωστά με αποτέλεσμα η κατάσταση της θρέψης σας να έχει επιδεινωθεί σημαντικά και να έχετε χάσει 5 ή περισσότερα κιλά, θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον ογκολόγο σας.

Επιστημονικός Συνεργάτης: Αλέξανδρος Τσίγκας
Διαιτολόγος / Διατροφολόγος, MSc