Η Νοσηλεία Καρκινοπαθών Τελικού Σταδίου είναι η ολιστική φροντίδα που επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς που πάσχει από προχωρημένο καρκίνο. Αυτή η φροντίδα δεν αφορά την επίσπευση του θανάτου αλλά τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής για το χρόνο που απομένει. Περιλαμβάνει τη διαχείριση των σωματικών συμπτωμάτων, την παροχή συναισθηματικής υποστήριξης και τη διασφάλιση του σεβασμού των τελικών επιθυμιών του ασθενούς.
Η κατανόηση των επιθυμιών ενός ασθενούς είναι υψίστης σημασίας για την ανακουφιστική φροντίδα στο τέλος της ζωής του. Έχει να κάνει με τις επιλογές τους και τη διασφάλιση ότι ο υπολοιπόμενος χρόνος θα δαπανηθεί σύμφωνα με τις αξίες και τις προτιμήσεις του. Αυτό συχνά περιλαμβάνει αποφάσεις σχετικά με:
- την παραμονή στο σπίτι,
- τη νοσοκομειακή περίθαλψη ή ακόμα και
- το επίπεδο παρέμβασης που επιθυμούν να λάβουν.
Οι ιατροί και οι εξειδικευμένες ομάδες Παρηγορικής φροντίδας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη φάση.
Οι ιατροί συχνά χρησιμεύουν ως το πρώτο σημείο επαφής και συντονίζουν τη φροντίδα με ειδικούς για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης. Η συνεργασία μεταξύ Ιατρών διασφαλίζει την απρόσκοπτη μετάβαση στα στάδια της φροντίδας, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τις επιλογές του ασθενούς.
Νοσηλεία Καρκινοπαθών Τελικού Σταδίου: Ο σωστός σχεδιασμός του πλανου φροντίδας
Ο σχεδιασμός του νοσηλευτικού πλάνου αφορά τη δομημένη προσέγγιση όσον αφορά τις ανάγκες και περιγράφει τις προτιμώμενες θεραπείες. Είναι μια δυναμική διαδικασία, που προσαρμόζεται καθώς εξελίσσεται η κατάσταση του ασθενούς.
- Ο Συντονισμός της Φροντίδας είναι σημαντικός και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή μιας ομάδας φροντιστών και επαγγελματιών υγείας. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει νοσηλευτές, γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς και πνευματικούς συμβούλους, όλοι μαζί για να παρέχουν μια ολιστική φροντίδα.
- Ο αποτελεσματικός σχεδιασμός φροντίδας συχνά περιλαμβάνει μελέτες κατά περίπτωση που υπογραμμίζουν τις βέλτιστες πρακτικές. Για παράδειγμα, μια μελέτη μπορεί να περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο μια ομάδα φροντίδας διαχειρίστηκε τον πόνο ενός ασθενούς. Ενώ παράλληλα σεβόταν την επιθυμία του για ελάχιστη φαρμακευτική αγωγή, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με στρατηγικές συμπονετικής φροντίδας.
Πηγή: Nurselabs.com
Διαχείριση του πλάνου νοσηλευτικής φροντίδας κατά τη νοσηλεία καρκινοπαθών τελικού σταδίου
Ο σχεδιασμός της νοσηλευτικής φροντίδας περιστρέφεται γύρω από:
- τον έλεγχο του πόνου,
- την πρόληψη ή τη διαχείριση επιπλοκών,
- τη διατήρηση της ποιότητας ζωής και
- τον προγραμματισμό για την ικανοποίηση των τελευταίων επιθυμιών του ασθενούς ή/και της οικογένειας.
Προτεραιότητες νοσηλευτικού προγράμματος
Οι ακόλουθες είναι οι προτεραιότητες για τη νοσηλεία καρκινοπαθών τελικού σταδίου:
- Παροχή μέτρων διαχείρισης των συμπτωμάτων και άνεση
- Διευκόλυνση της ανοιχτής και ειλικρινούς επικοινωνίας
- Υποστήριξη της λήψης αποφάσεων και τον εκ των προτέρων προγραμματισμό φροντίδας
- Συντονισμός της διεπιστημονικής ομάδας φροντίδας
- Προσφορά συναισθηματικής και πνευματικής υποστήριξης
- Αποτελεσματική επικοινωνία και υποστήριξη
- Συντονισμός των υπηρεσιών νοσηλείας ή Παρηγορικής φροντίδας
- Παροχή υποστήριξης στο πένθος
- Εξασφάλιση φροντίδας με επίκεντρο τον ασθενή και την οικογένεια
Νοσηλευτική αξιολόγηση
Θα πρέπει να γίνεται αξιολόγηση των παρακάτω δεδομένων:
- Ο ασθενής αναφέρει ότι βιώνει αυξημένο πόνο ή δυσφορία.
- Ο ασθενής εκφράζει συναισθήματα λύπης, άγχους ή φόβου.
- Ο ασθενής εκφράζει την επιθυμία για συναισθηματική υποστήριξη ή πνευματική καθοδήγηση.
- Ο ασθενής αναφέρει αλλαγές στην όρεξη, στα πρότυπα ύπνου ή στα επίπεδα ενέργειας.
- Ο ασθενής μοιράζεται τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις του για φροντίδα στο τέλος της ζωής του.
- Ανακουφιστικά συμπτώματα όπως πόνος, δύσπνοια, ναυτία ή έμετος.
- Φυσικές αλλαγές όπως αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, δροσιά ή κηλίδες.
- Μειωμένη ανταπόκριση ή επίπεδο συνείδησης.
- Ζωτικά σημεία που υποδεικνύουν επικείμενο θάνατο, όπως αδυναμία ή ακανόνιστος σφυγμός, μειωμένη αρτηριακή πίεση.
Τα μέλη της οικογένειας ή οι φροντιστές αναφέρουν παρατηρήσεις για μειωμένο φαγητό, ποτό ή ενασχόληση με καθημερινές δραστηριότητες.
Προκλήσεις για τη νοσηλεία καρκινοπαθών τελικού σταδίου
Η ανακουφιστική φροντίδα για ασθενείς με καρκίνο παρουσιάζει μια σειρά προκλήσεων:
- Διαχείριση των συμπτωμάτων: Μία από τις κύριες προκλήσεις αφορά τη διαχείριση των πολύπλοκων συμπτωμάτων έως την αντιμετώπιση των συναισθηματικών αναγκών των ασθενών και των συγγενών τους.
- Σχεδιασμός Φροντίδας: Ο εκ των προτέρων σχεδιασμός φροντίδας, ο οποίος περιλαμβάνει τη συζήτηση και την τεκμηρίωση των προτιμήσεων των ασθενών για μελλοντική φροντίδα, συχνά παραβλέπεται. Αυτή η έλλειψη προγραμματισμού μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικές θεραπείες που μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται με τις επιθυμίες του ασθενούς και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της φροντίδας στο τέλος της ζωής του.
- Επικέντρωση στον ασθενή: Η φροντίδα με επίκεντρο τον ασθενή, η οποία περιλαμβάνει το σεβασμό και την ανταπόκριση στις ατομικές προτιμήσεις, ανάγκες και αξίες του.
Ο ρόλος της ανακουφιστικής φροντίδας στη νοσηλεία καρκινοπαθών τελικού σταδίου
Η Αποτελεσματικότητα των Παρεμβάσεων Ανακουφιστικής Φροντίδας
Οι παρεμβάσεις παρηγορικής φροντίδας έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη διαχείριση των συμπτωμάτων, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στη μείωση των εισαγωγών στο νοσοκομείο. Αυτές οι παρεμβάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν διαχείριση του πόνου, ψυχολογική υποστήριξη και πνευματική φροντίδα.
Ο αντίκτυπος της ανακουφιστικής φροντίδας στη μείωση του κόστους υγείας
Με την αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων και τη μείωση της ανάγκης για εισαγωγές στο νοσοκομείο, η παρηγορική φροντίδα μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έγκαιρη ενσωμάτωση της παρηγορικής φροντίδας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους.
Η σημασία της πρώιμης ενσωμάτωσης της ανακουφιστικής φροντίδας στην ογκολογική φροντίδα
Η έγκαιρη ενσωμάτωση της παρηγορικής φροντίδας στην ογκολογική φροντίδα είναι ζωτικής σημασίας. Επιτρέπει καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων, βελτιωμένη ποιότητα ζωής και περισσότερο χρόνο για εκ των προτέρων προγραμματισμό φροντίδας. Ωστόσο, συχνά δεν εφαρμόζεται λόγω εσφαλμένων αντιλήψεων σχετικά με την παρηγορητική φροντίδα και έλλειψη πόρων.
Στρατηγικές βελτίωσης της παρηγορικής – ανακουφιστικής φροντίδας
Η ανάγκη για έγκαιρη αναγνώριση του τελευταίου σταδίου της ζωής
Η έγκαιρη αναγνώριση του τελευταίου σταδίου της ζωής είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της παρηγορικής φροντίδας. Επιτρέπει την έναρξη κατάλληλων στρατηγικών φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της παρηγορικής φροντίδας και του εκ των προτέρων σχεδιασμού φροντίδας.
Ο ρόλος των συναντήσεων διεπιστημονικής ομάδας στη δημιουργία ενός σχεδίου θεραπείας
Οι επιστημονικές συναντήσεις της ομάδας, στις οποίες συμμετέχουν μια ομάδα επαγγελματιών υγείας που συζητούν και σχεδιάζουν τη φροντίδα ενός ασθενούς, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη ανακουφιστική φροντίδα. Επιτρέπουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη όλες τις πτυχές των αναγκών του ασθενούς.
Η σημασία της εξέτασης των προτιμήσεων περίθαλψης των ασθενών
Η εξέταση των προτιμήσεων περίθαλψης των ασθενών είναι ζωτικής σημασίας για τη φροντίδα στο τέλος της ζωής. Διασφαλίζει ότι η παρεχόμενη φροντίδα ευθυγραμμίζεται με τις επιθυμίες του ασθενούς και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της περίθαλψης και την ικανοποίηση του ασθενούς.
Ο ρόλος των μελών της οικογένειας
Οι άτυποι φροντιστές, συχνά μέλη της οικογένειας ή φίλοι, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παρηγορικής φροντίδας των καρκινοπαθών τελικού σταδίου. Ο ρόλος τους είναι πολύπλευρος, παρέχοντας όχι μόνο σωματική αλλά και συναισθηματική υποστήριξη στον ασθενή.
Συναισθηματική Υποστήριξη και Επιβεβαίωση
Τα μέλη της οικογένειας παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη και καθησυχάζουν τους ασθενείς, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα της φροντίδας τους. Μπορούν να δείξουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα ότι τους αγαπούν ειλικρινά και τους εκτιμούν, παρέχοντας ένα παρηγορητικό άγγιγμα όπως το κράτημα του χεριού και μοιράζοντας τις ιδιαίτερες αναμνήσεις και τις επιθυμίες τους.
Λήψη Αποφάσεων
Τα μέλη της οικογένειας ενεργούν συχνά ως συνήγοροι των αγαπημένων τους προσώπων, συνεργάζονται στενά με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για να δημιουργήσουν ένα σχέδιο φροντίδας που να αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τις προτιμήσεις του ασθενούς. Διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο ως φορείς λήψης αποφάσεων, εκπληρώνοντας τις τελευταίες επιθυμίες των τελικών ασθενών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελαν να τους φροντίσουν, το επίπεδο παρέμβασης που είναι πρόθυμοι να λάβουν, τον τελικό τόπο ανάπαυσής τους και άλλες σχετικές λεπτομέρειες.
Επικοινωνία με Επαγγελματίες Υγείας
Τα μέλη της οικογένειας είναι οι κύριοι φορείς επικοινωνίας με τους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης και της παρηγορικής φροντίδας σχετικά με τις αποφάσεις περίθαλψης και υγείας γύρω από το ταξίδι στο τέλος της ζωής των αγαπημένων τους που πεθαίνουν. Συχνά τους εμπιστεύονται τα σχέδια θεραπείας και τις αποφάσεις για το τέλος της ζωής τους για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Υποστηρικτικές εργασίες
Τα μέλη της οικογένειας συχνά βοηθούν τον ασθενή και τις νοσοκόμες με τη φυσική πτυχή της φροντίδας. Υποστηρίζουν συναισθηματικά τον ασθενή και έχουν ρόλο στην προώθηση της άνεσης και της ευεξίας του ασθενούς.
Συμμετοχή σε Οικογενειακές Συναντήσεις
Οι οικογενειακές συναντήσεις στην παρηγορική φροντίδα θεωρούνται ένα μέσο για τη συμμετοχή των ασθενών και των οικογενειών τους σε συζητήσεις για σοβαρές ασθένειες. Αυτές οι συναντήσεις μπορούν να μειώσουν την αγωνία του φροντιστή, να προετοιμάσουν τα μέλη της οικογένειας για φροντίδα και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα του πένθους.
Συμπερασματικά, ο ρόλος των μελών της οικογένειας στη φροντίδα στο τέλος της ζωής είναι πολύπλευρος και απαραίτητος. Παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη, ενεργούν ως συνήγοροι, επικοινωνούν με επαγγελματίες υγείας, βοηθούν στη σωματική φροντίδα και συμμετέχουν σε οικογενειακές συναντήσεις. Η εμπλοκή τους
Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Υποστηρικτική φροντίδα καρκινοπαθών τελικού σταδίου στο σπίτι
Όταν συζητάμε για τη νοσηλευτική φροντίδα στο τέλος της ζωής ενός ατόμου, η επιλογή της παρηγορικής φροντίδας στο σπίτι είναι πολύ κρίσιμη. Η παρηγορική φροντίδα που πραγματοποιείται στο σπίτι επιτρέπει στους ασθενείς να παραμένουν σε ένα οικείο και άνετο περιβάλλον, το οποίο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.
- Πλεονεκτήματα της Κατ’ Οίκον Φροντίδας: Οι ασθενείς συχνά εκφράζουν την επιθυμία να περάσουν τις τελευταίες τους μέρες στο σπίτι, περιτριγυρισμένοι από αγαπημένα πρόσωπα σε έναν προσωπικό χώρο. Η παρηγορικής φροντίδα στο σπίτι μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτές τις προτιμήσεις, παρέχοντας μια αίσθηση ελέγχου και ομαλότητας.
- Προκλήσεις της Κατ’ Οίκον Φροντίδας: Αν και η κατ’ οίκον φροντίδα έχει τα πλεονεκτήματά της, συνοδεύεται επίσης από προκλήσεις όπως η ανάγκη για επαρκείς τροποποιήσεις στο σπίτι, η διαθεσιμότητα 24ωρης φροντίδας και η εξασφάλιση πρόσβασης στον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα.
- Συστήματα Υποστήριξης: Για να διευκολυνθεί η αποτελεσματική παρηγορική φροντίδα στο σπίτι, είναι απαραίτητο ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης. Αυτό περιλαμβάνει τη συμμετοχή των κοινοτικών νοσηλευτικών υπηρεσιών, την πρόσβαση σε ειδικούς της παρηγορικής φροντίδας για διαβούλευση και τη διαθεσιμότητα συναισθηματικής υποστήριξης τόσο για τον ασθενή όσο και για τους φροντιστές.
Ο στόχος των προγραμμάτων παρηγορικής φροντίδας στο Σπίτι
Ο στόχος της παρηγορικής φροντίδας στο σπίτι είναι η διαχείριση των συμπτωμάτων, η παροχή άνεσης και η διατήρηση της υψηλότερης δυνατής ποιότητας ζωής. Είναι μια συμπονετική προσέγγιση που σέβεται τις επιθυμίες του ασθενούς στο τέλος της ζωής του και υποστηρίζει την οικογένεια κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης μετάβασης.
Η φροντίδα πρέπει να είναι ολιστική, στηρίζοντας τις ψυχολογικές, κοινωνικές και πνευματικές ανάγκες των ασθενών. Οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν φροντίδα από ειδικούς, όπως ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές, καθώς και από γιατρούς συναφών ειδικοτήτων.
Διατροφή καρκινοπαθών τελικού σταδίου
Καθώς ο καρκίνος εξελίσσεται στα τελευταία του στάδια, ο ρόλος της διατροφής γίνεται όλο και πιο κρίσιμος. Οι ασθενείς στην παρηγορική φροντίδα συχνά αντιμετωπίζουν διατροφικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην όρεξη, τη γεύση και την ικανότητα πέψης των τροφών. Η προσαρμογή μιας δίαιτας για να καλύψει αυτές τις ανάγκες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της δύναμης και της άνεσης τους.
Προσαρμογή της διατροφής στις ατομικές ανάγκες: Στην παρηγορική φροντίδα, η εστίαση μετατοπίζεται από τις θεραπείες στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αυτό περιλαμβάνει την προσαρμογή των διατροφικών επιλογών που ταιριάζουν στις ατομικές προτιμήσεις και τις σωματικές ικανότητες. Για παράδειγμα, πιο μαλακά τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν ευκολότερα για όσους έχουν δυσκολίες στην κατάποση. Είναι απαραίτητο να συνεργαστείτε στενά με έναν ειδικό διατροφολόγο για να σας προτείνει ένα πρόγραμμα διατροφής που να καλύπτει τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του ασθενούς.
Διατροφική υποστήριξη για τη διαχείριση των συμπτωμάτων: Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση συμπτωμάτων όπως η κόπωση, η ναυτία και η απώλεια βάρους. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Ταυτόχρονα, τα μικρά συχνά γεύματα μπορεί να ανακουφίσουν τη ναυτία.
Πρέπει να υπογραμμιστεί η σημασία της διατροφής στα τελευταία στάδια του καρκίνου και της παρηγορικής φροντίδας. Για μια πιο λεπτομερή ανάπτυξη αυτού του θέματος, ανατρέξτε στο αφιερωμένο άρθρο μας Διατροφή και Καρκίνος: Χρήσιμες συμβουλές διατροφής για καρκινοπαθείς. Εδώ, εμβαθύνουμε σε διατροφικές στρατηγικές, συγκεκριμένες συστάσεις τροφίμων και τρόπους αντιμετώπισης κοινών διατροφικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο στα τελικά τους στάδια.
Η νοσηλευτική φροντίδα καρκινοπαθών τελικού σταδίου της Doctor Home Care
Στη Doctor Home Care, δεσμευόμαστε να παρέχουμε ολοκληρωμένη παρηγορική φροντίδα σε ασθενείς στα τελευταία στάδια του καρκίνου. Η προσέγγισή μας είναι ολιστική, εστιάζοντας στις σωματικές, συναισθηματικές, κοινωνικές και πνευματικές ανάγκες των ασθενών μας.
Οι υπηρεσίες παρηγορητικής φροντίδας μας στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ασθένειάς τους και των παρενεργειών της θεραπείας τους.
Κατανοούμε ότι οι ανάγκες κάθε ασθενούς είναι μοναδικές και προσαρμόζουμε ανάλογα τα σχέδια φροντίδας μας. Η ομάδα ειδικών ανακουφιστικής φροντίδας μας συνεργάζεται με τον πάροχο ιατρό του ασθενούς για να διασφαλίσει ότι ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες και ότι τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.
Προσφέρουμε μια σειρά υπηρεσιών, όπως νοσηλευτικη φροντιδα καρκινοπαθων, διαχείριση φαρμάκων, φυσικοθεραπεία και συναισθηματική και πνευματική υποστήριξη. Η ομάδα μας είναι αφοσιωμένη στην υποστήριξη των οικογενειών σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και προσφέρουμε τους πόρους και τα μέσα για να τις βοηθήσουμε να αντεπεξέλθουν.
Οι υπηρεσίες μας παρέχονται στην άνεση του σπιτιού του ασθενούς, παρέχοντας μια βολική επιλογή για όσους προτιμούν να παραμείνουν σε οικείο περιβάλλον. Πιστεύουμε ότι η παρηγορητική φροντίδα θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μόλις διαγνωστεί μια σοβαρή ασθένεια και να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας και πέραν αυτής.
Εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο, τα συμπτώματα και το άγχος, οι υπηρεσίες παρηγορητικής φροντίδας εμπλέκουν επίσης τον ασθενή και τους φροντιστές του στο σχεδιασμό της φροντίδας τους. Πιστεύουμε ότι δίνουμε επιλογές στους ασθενείς και διασφαλίζουμε ότι καλύπτονται όλες οι ανάγκες φροντίδας τους.
Συμπερασματικά, οι υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας της Doctor Home Care έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ολοκληρωμένη υποστήριξη σε ασθενείς στα τελευταία στάδια του καρκίνου. Δεσμευόμαστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών μας και των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.
Συχνές Ερωτήσεις
Η φροντίδα καρκινοπαθών τελικού σταδίου περιλαμβάνει τη διαχείριση του πόνου και άλλων συμπτωμάτων, την παροχή ψυχολογικής και πνευματικής υποστήριξης και τη διασφάλιση του σεβασμού των τελικών επιθυμιών του ασθενούς.
Οι φροντιστές μπορούν να προετοιμαστούν μαθαίνοντας για την κατάσταση του ασθενούς, κατανοώντας τις επιλογές περίθαλψης και συμμετέχοντας σε εκ των προτέρων σχεδιασμό φροντίδας για να διασφαλιστεί ότι οι επιθυμίες του ασθενούς είναι γνωστές και σεβαστές.
Η υποστήριξη κυμαίνεται από υπηρεσίες φροντίδας έως υπηρεσίες ψυχολογικής και συναισθηματικής υποστήριξης.