Τι Είναι Η Κατάκλιση

Τι Είναι Η Κατάκλιση

Κατάκλιση ονομάζουμε την νέκρωση του δέρματος αλλά και των ιστών που βρίσκονται κάτω από αυτό, εξαιτίας παρατεταμένης πίεσης που ασκείται σε αυτήν την περιοχή του σώματος. Η παρατεταμένη πίεση διακόπτει την ροή του αίματος προς τους ιστούς με αποτέλεσμα τον θάνατο των κυττάρων. Ο χρόνος που απαιτείται για να εμφανιστεί μια κατάκλιση δεν είναι μεγάλος. Συχνά αρκούν λιγότερες από 24 ώρες, ιδιαίτερα αν ο ασθενής για τον οποίο μιλάμε έχει και άλλα προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδη διαβήτη, συστηματική λοίμωξη ή υποθρεψία.

ti-einai-h-kataklisi

Ποια Άτομα Παρουσιάζουν Κατακλίσεις;

Ασθενείς μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, πολύ ηλικιωμένοι με προβλήματα κινητικότητας, βαριά άρρωστοι με παρατεταμένη νοσηλεία, ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, άρρωστοι με νευρολογικές παθήσεις που τους καθηλώνουν στο κρεβάτι ή τους αναγκάζουν να περνούν πολλές ώρες σε αναπηρικό αμαξίδιο, πολυτραυματίες και ασθενείς με πολλαπλά κατάγματα είναι μερικές από τις περιπτώσεις που, λόγω της παρατεταμένης ακινησίας και της αδυναμίας αλλαγής θέσεως, παρουσιάζουν πιο συχνά κατακλίσεις.

Από τους ασθενείς που μένουν πολλές ώρες ακίνητοι στην ίδια θέση, ιδιαίτερα ευαίσθητοι είναι εκείνοι που πάσχουν ήδη από άλλη σοβαρή νόσο, όπως όσοι πάσχουν από σοβαρή συστηματική λοίμωξη, όσοι παρουσιάζουν σοβαρή υποθρεψία ή παχυσαρκία, όσοι έχουν διαταραχές της αισθητικότητας, όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, όσοι έχουν σοβαρή αρτηριακή ή φλεβική ανεπάρκεια, όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη για μεγάλα χρονικά διαστήματα και όσων το δέρμα διαβρέχεται από βιολογικά υγρά.

Όλες οι Κατακλίσεις έχουν την ίδια σοβαρότητα;

Η σοβαρότητα μιας κατάκλισης κρίνεται κατ΄ αρχήν από το βάθος της, εάν δηλαδή αφορά μόνο τμήμα ή όλο το πάχος του δέρματος ή αν αφορά και τους υποκείμενους ιστούς, δηλαδή το λίπος, τους μυς, τις απονευρώσεις, ακόμα και τα οστά. Η παρουσία εκτεταμένης νέκρωσης και διαπύησης κάνει την κατάκλιση σοβαρότερη, ιδίως εάν η νέκρωση και το πύον φτάνει σε οστά ή αρθρώσεις. Ορισμένες περιοχές (όπως πχ η φτέρνα) είναι δυσκολότερο να επουλωθούν από άλλες. Κάποιες κατακλίσεις μπορεί να αποικίζονται από ανθεκτικά μικρόβια που είναι δύσκολο να εκριζωθούν. Δύσκολα αντιμετωπίζονται επίσης και οι κατακλίσεις που φτάνουν σε αρθροπλαστικές ή άλλα ορθοπεδικά υλικά. Τέλος, οι εκτεταμένες κατακλίσεις μπορεί να επιβαρύνουν καθοριστικά την ήδη βαριά κατάσταση ενός οριακού ασθενούς.

Αντιμετώπιση Κατακλίσεων

Η αντιμετώπιση των κατακλίσεων μπορεί να χωριστεί σε τρείς τομείς: την πρόληψη, την ιατρική και την νοσηλευτική φροντίδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *