Ενδοφλέβια Χορήγηση Φαρμάκων Στο Σπίτι

endoflevia-xorigisi-farmakwn-sto-spiti

Ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων

Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο πολύ συχνά χρειάζεται να λάβουν ενδοφλέβιες θεραπείες. Σε μερικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στη χημειοθεραπεία, είναι απολύτως απαραίτητο αυτό να γίνεται σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Υπάρχουν όμως πολλές άλλες περιπτώσεις που ο ασθενής μπορεί να λάβει ενδοφλέβια θεραπεία χωρίς να απαιτείται αναγκαστικά να παραμείνει στο νοσοκομείο. Υπάρχει η δυνατότητα δηλαδή η ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων να γίνει στο σπίτι.

Η ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων στο σπίτι περιλαμβάνει

  • τη χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών σε περίπτωση αφυδάτωσης,
  • τη χορήγηση αντιεμετικών ή γαστροπροστασίας,
  • τη χορήγηση αναλγητικών,
  • τη χορήγηση ενδοφλέβιας (παρεντερικής) διατροφής,
  • και τη χορήγηση κορτιζόνης ή αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση πχ μιας ουρολοίμωξης ή μιας λοίμωξης του αναπνευστικού.

Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για θεραπεία που ήδη λαμβάνει ο ασθενής στο νοσοκομείο και απαιτείται να την συνεχίσει για ένα διάστημα στο σπίτι, ενώ άλλοτε βρίσκεται στο σπίτι του και θέλουμε να αποφύγουμε μια καινούργια εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

endoflevia-xorigisi-farmakwn

Ποιο είναι το κέρδος για τον ασθενή;

<

Το κέρδος για τον ασθενή που φεύγει νωρίτερα από το νοσοκομείο ή αποφεύγει μια μη απαραίτητη εισαγωγή είναι προφανές. Αντιμετωπίζεται στο δικό του χώρο, περιτριγυρισμένος από τους δικούς του ανθρώπους, με σημαντικό όφελος στην ψυχολογία και την ποιότητα της ζωής του. Το οικονομικό κόστος και η συνολική οικογενειακή αναστάτωση είναι πολύ μικρότερα. Αποφεύγει το στρες και την ταλαιπωρία μιας παραμονής στο νοσοκομείο, και αποφεύγει επίσης τον πολύ σημαντικό κίνδυνο των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Όμως μια τέτοια επιλογή είναι ασφαλής; Η απάντηση είναι ναι, εφόσον αφορά συγκεκριμένα φάρμακα, ασφαλή για την χορήγηση τους κατ΄οίκον. Συνήθως τα φάρμακα αυτά τα λαμβάνει ήδη ή τα έχει λάβει στο παρελθόν μέσα στο νοσοκομείο.

Απαιτείται επιπλέον η εφαρμογή και η γενικότερη εποπτεία της κατ΄οίκον ενδοφλέβιας νοσηλείας να γίνεται από εξειδικευμένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Το εξειδικευμένο προσωπικό θα πρέπει να έχει την κατάλληλη εμπειρία, καθώς και την δυνατότητα πλήρους κάλυψης όλων των προγραμματισμένων και έκτακτων περιστατικών. Επιπλέον, θα πρέπει να έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται έκτακτες καταστάσεις και να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους θεράποντες γιατρούς του ασθενούς.

Συμπεράσματα

Επομένως η ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων στο σπίτι για τους καρκινοπαθείς, και όχι μόνο, μπορεί να είναι μια ασφαλής επιλογή, μετά από κατάλληλη ιατρική αξιολόγηση, και στα χέρια μιας κατάλληλα εκπαιδευμένης και εξοπλισμένης ιατρονοσηλευτικής ομάδας.
Τα οφέλη για τον ασθενή και για την οικογένειά του είναι πολλαπλά. Ο ασθενής συνήθως έχει ήδη υπομείνει πολλές και παρατεταμένες νοσηλείες στα νοσοκομεία αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο νοσοκομειακών λοιμώξεων. Επιπλέον των παραπάνω, γίνεται σαφές ότι αποκομίζονται ψυχολογικά, κοινωνικά, καθώς και οικονομικά οφέλη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *