Πρόληψη Των Κατακλίσεων και Αντιμετώπιση

prolipsi-kataklisewn-antimetwpisi

Η πρόληψη αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης των κατακλίσεων, καθώς «μια κατάκλιση χρειάζεται ώρες για να γίνει και μήνες για να κλείσει»! Σε προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε τι είναι κατάκλιση, ποιους αφορά και αναφέραμε τα στάδια διαχωρισμού όπως την πρόληψη και την νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα μιας κατάκλισης).

prolipsi-kataklisewn
Η πρόληψη αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης των κατακλίσεων

Τι περιλαμβάνει η πρόληψη των κατακλίσεων

Η πρόληψη κατακλίσεων αφορά όλους τους ασθενείς που μένουν ακίνητοι για πολλές ώρες στο κρεβάτι και περιλαμβάνει:

  • Τακτικό έλεγχο του δέρματος, ώστε να εντοπίσουμε τις κατακλίσεις σε όσο πιο αρχικό στάδιο είναι δυνατόν.
  • Φροντίδα του δέρματος ώστε να είναι πάντα καθαρό και στεγνό από βιολογικά υγρά και την χρήση ειδικών αλοιφών που αυξάνουν την ελαστικότητα και την αντοχή του, όπως είναι οι κρέμες ουρίας, και άλλων αλοιφών που το προστατεύουν από την έκθεση στα βιολογικά υγρά, όπως είναι οι κρέμες ψευδαργύρου.
  • Κινητοποίηση και την συχνή αλλαγή της θέσης του ασθενούς.
  • Χρήση στρώματος μεταβλητής πίεσης (αεροστρώματος ή «στρώματος κατακλίσεων») και, στις σοβαρότερες περιπτώσεις, την χρήση στο σπίτι νοσοκομειακού κρεβατιού με κινούμενα μέρη, που μας επιτρέπει την καλύτερη πρόσβαση στον ασθενή και την σωστότερη φροντίδα του.
  • Σωστή αντιμετώπιση κάθε άλλης πάθησης του ασθενούς, όπως είναι η ρύθμιση του σακχάρου στους διαβητικούς. Επίσης, η έγκαιρη αντιμετώπιση των λοιμώξεων όπως οι ουρολοιμώξεις και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, κλπ.
  • Τακτική ιατρική παρακολούθηση, για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων.
  • Ειδικά για τους ασθενείς που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο, χρήσιμα είναι τα ειδικά μαξιλάρια και απαραίτητες είναιοι κινήσεις αποφόρτισης. Οι κινήσεις δηλαδή που μεταβάλουν τακτικά τα σημεία του σώματος που πιέζονται κάθε φορά. Οι ασκήσεις και η φυσιοθεραπεία που ενδυναμώνουν το άνω μέρος του κορμού έχουν εξαιρετική σημασία, καθώς τους επιτρέπουν να κινούνκαι και να αποφορτίζουν ευκολότερα το κάτω μέρους του κορμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.