Ιατρική φροντίδα Κατακλίσεων

Η ιατρική φροντίδα πρέπει να αναζητείται το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι κατακλίσεις να αντιμετωπίζονται στο προϊμότερο στάδιο που γίνεται, και περιλαμβάνει: 

 • Τον χειρουργικό καθαρισμό της κατάκλισης, την αφαίρεση δηλαδή όλων των νεκρών ιστών, που εμποδίζουν την επούλωση και αποτελούν επικίνδυνη εστία μόλυνσης, καθώς αποικίζονται από πολυάριθμα και συχνά πολυανθεκτικά μικρόβια. Ο καθαρισμός αυτός γίνεται από Χειρουργό, και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτεί αναισθησία και μπορεί να γίνει στο σπίτι. Μπορεί να γίνει μόνο μια φορά ή, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί.
 • Την χρήση ειδικών επιθεμάτων για την κάλυψη και την επούλωση του τραύματος. Τα υλικά αυτά έχουν διάφορες μορφές (επιθέματα κολλητικά ή μη, αφρώδη, υδροκολλοειδή, αντιμικροβιακά, αλγηνικάκλπ). Συνταγογραφούνται από χειρουργό, που τα επιλέγει ανάλογα με την σοβαρότητα, το είδος, τη θέση και το στάδιο της κατάκλισης, την παρουσία επιμόλυνσης, το βαθμό και το είδος των εκκρίσεων κλπ.
 • Την αντιμετώπιση όλων των συνοδών παθολογικών προβλημάτων του ασθενούς με τον καλύτερο τρόπο, ώστε η συνολική κατάσταση της υγείας του να είναι η καλύτερη δυνατή.
 • Την επιθετική διόρθωση κάθε διαταραχής της θρέψης, και ιδιαίτερα της έλλειψης πρωτεϊνών, καθώς η επούλωση των κατακλίσεων δεν είναι δυνατή σε υποθρεπτικούς ασθενείς. Συχνά απαιτείται η συνταγογράφηση ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής, σε μορφή και ποσότητα που θα αποφασίσει ο γιατρός, ανάλογα με τις ανάγκες του αρρώστου.
 • Τον τακτικό επανέλεγχο της κατάκλισης αλλά και της κατάστασης του ασθενούς, με κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις.

Νοσηλευτική φροντίδα κατακλίσεων

Για τους ασθενείς με κατακλίσεις η νοσηλευτική φροντίδα είναι απαραίτητη και συχνά σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της νοσηλείας τους.

Έρχεται να συμπληρώσει την ιατρική φροντίδα και την φροντίδα της οικογένειας με την περιποίηση του ασθενούς, την καθαριότητα και την περιποίηση του δέρματος, τις αλλαγές θέσης και την κινητοποίηση, τις αλλαγές και την περιποίηση των κατακλίσεων, την φροντίδα της διατροφής, την εφαρμογή των ιατρικών οδηγιών και την έγκαιρη αναγνώριση κάθε προβλήματος ώστε να αντιμετωπίζεται το ταχύτερο δυνατόν.

Η πρόληψη και η θεραπεία των κατακλίσεων έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για την υγεία αλλά και για την ποιότητα ζωής του ασθενούς, γι΄ αυτό πρέπει να αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για όλους.

Πρόληψη των κατακλίσεων

Η πρόληψη αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης των κατακλίσεων, καθώς «μια κατάκλιση χρειάζεται ώρες για να γίνει και μήνες για να κλείσει»! Η πρόληψη αφορά όλους τους ασθενείς που μένουν ακίνητοι για πολλές ώρες στο κρεβάτι και περιλαμβάνει:

 • Τον τακτικό έλεγχο του δέρματος, ώστε να εντοπίσουμε τις κατακλίσεις σε όσο πιο αρχικό στάδιο είναι δυνατόν.
 • Την φροντίδα του δέρματος ώστε να είναι πάντα καθαρό και στεγνό από βιολογικά υγρά και την χρήση ειδικών αλοιφών που αυξάνουν την ελαστικότητα και την αντοχή του, όπως είναι οι κρέμες ουρίας, και άλλων αλοιφών που το προστατεύουν από την έκθεση στα βιολογικά υγρά, όπως είναι οι κρέμες ψευδαργύρου.
 • Την κινητοποίηση και την συχνή αλλαγή της θέσης του ασθενούς.
 • Την χρήση στρώματος μεταβλητής πίεσης (αεροστρώματος ή «στρώματος κατακλίσεων») και, στις σοβαρότερες περιπτώσεις, την χρήση στο σπίτι νοσοκομειακού κρεβατιού με κινούμενα μέρη, που μας επιτρέπει την καλύτερη πρόσβαση στον ασθενή και την σωστότερη φροντίδα του.
 • Την σωστή διατροφή του ασθενούς, με πρόληψη και διόρθωση όλων των διαταραχών της θρέψης, και κυρίως της έλλειψης πρωτεϊνών, με προσαρμογή της δίαιτας και χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής, με έμφαση στην επαρκή προσφορά πρωτεΐνης. • Την σωστή αντιμετώπιση κάθε άλλης πάθησης του ασθενούς, όπως είναι η ρύθμιση του σακχάρου στους διαβητικούς, η έγκαιρη αντιμετώπιση των λοιμώξεων όπως οι ουρολοιμώξεις και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, κλπ.
 • Την τακτική ιατρική παρακολούθηση, για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων.
 • Ειδικά για τους ασθενείς που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο, χρήσιμα είναι τα ειδικά μαξιλάρια και απαραίτητες είναιοι κινήσεις αποφόρτισης, οι κινήσεις δηλαδή που μεταβάλουν τακτικά τα σημεία του σώματος που πιέζονται κάθε φορά. Οι ασκήσεις και η φυσιοθεραπεία που ενδυναμώνουν το άνω μέρος του κορμού έχουν εξαιρετική σημασία, καθώς τους επιτρέπουννα κινούνκαι να αποφορτίζουν ευκολότερα το κάτω μέρους του κορμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *