Καρκίνος του Προστάτη: Σταδια, Αντιμετώπιση & Θεραπεία

karkinos-tou-prostati-doctorhomecare
ΑΡΧΙΚΗ » Καρκίνος του Προστάτη: Σταδια, Αντιμετώπιση & Θεραπεία

Καρκίνος του Προστάτη: Σταδια, Αντιμετώπιση & Θεραπεία

Τι Είναι ο Καρκίνος του Προστάτη;


Ο προστάτης αδένας είναι ένα όργανο που βρίσκεται έμπροσθεν της ουροδόχου κύστεως και περιβάλλει την ουρήθρα. Έχει μέγεθος σαν κάστανο στον άνδρα και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή και τον εμπλουτισμό του σπέρματος με το έκκριμα του. Βοηθά την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Βρίσκεται υπό την επίδραση των ανδρικών ορμονών και αυξάνει σε μέγεθος σε μεγαλύτερες ηλικίες. Χωρίζεται ανατομικά σε πέντε ζώνες κεντρική, περιφερική, μεταβατική, πρόσθια και οπίσθια.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας τύπος καρκίνου που εμφανίζεται στον προστάτη και συνήθως προσβάλλει ηλικιωμένους άνδρες, ενώ είναι σπάνιος σε άνδρες κάτω των 40 ετών. Υπολογίζεται ότι 1 στους 9 άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες, με περίπου 191.000 νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Επίσης, υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση και είναι διπλάσιος ο κίνδυνος για την εμφάνιση  καρκίνου σε πρώτου βαθμού συγγενείς ασθενών. Ωστόσο, όταν διαγνωστεί έγκαιρα, ο καρκίνος του προστάτη μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι, όπως το τεστ ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και η ψηφιακή εξέταση του ορθού, μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη στα αρχικά του στάδια.

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι αργά αναπτυσσόμενος ή επιθετικός, που σημαίνει ότι μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο στους άνδρες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη είναι σημαντική γιατί μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας και επιβίωσης. Το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για τους άνδρες με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη είναι σχεδόν 100%. Ωστόσο, το ποσοστό επιβίωσης μειώνεται σημαντικά εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τον προστάτη σε άλλα μέρη του σώματος.

Είναι σημαντικό για τους άνδρες να συζητούν τους παράγοντες κινδύνου και τις συστάσεις προ συμπτωματικού ελέγχου με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης τους. Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια, αλλά η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες θετικής έκβασης.


Παράγοντες Κινδύνου Εμφάνισης Καρκίνου του Προστάτη

✔ Ηλικία

✔ Οικογενειακό ιστορικό και κληρονομικότητα

✔ Εθνικότητα

✔ Δίαιτα και άσκηση

✔ Υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

 

✔ Ηλικία: Ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη αυξάνεται καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν. Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη εμφανίζονται σε άνδρες άνω των 50 ετών.

✔ Οικογενειακό ιστορικό: Οι άνδρες που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, ιδιαίτερα ένας πατέρας ή ένας αδελφός με τη νόσο, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη.

✔ Εθνότητα: Ο καρκίνος του προστάτη είναι πιο συχνός στους Αφροαμερικανούς άνδρες και στους άνδρες από την Καραϊβική αφρικανικής καταγωγής παρά σε άνδρες άλλων φυλετικών ή εθνοτικών ομάδων.

✔ Δίαιτα και άσκηση: Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα πλούσια σε κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας κινδύνου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ύπαρξη ενός ή περισσότερων από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένας άνδρας θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη. Ομοίως, η μη ύπαρξη κανενός από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου δεν εγγυάται ότι ένας άνδρας δεν θα αναπτύξει τη νόσο. Είναι σημαντικό για όλους τους άνδρες να γνωρίζουν τον κίνδυνο και να συζητούν τους παράγοντες κινδύνου και τις συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.


Προστατίτιδα και Καρκίνος του Προστάτη:

Στην επιστημονική κοινότητα η προστατίτιδα αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η φλεγμονή των ιστών μπορεί να μειώσει την ικανότητα ανίχνευσης του καρκίνου του προστάτη σε μεταγενέστερες βιοψίες. Περίπου το 20% όλων των καρκίνων που αναπτύσσονται στους ενήλικες οφείλονται σε χρόνια φλεγμονή και/ή χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις που προκαλούνται από μολυσματικούς ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η προστατίτιδα είναι μια πάθηση που συνδέεται με φλεγμονή του προστάτη ή/και με νευρική βλάβη. Στο 5-10% των περιπτώσεων η αιτία είναι μόλυνση του ουροποιητικού, λόγω βακτηρίων που εισέρχονται στον προστάτη (π.χ. μέσω της σεξουαλικής επαφής). Όποια κι αν είναι η αιτία, ο ασθενής βιώνει πόνο στον αδένα και την πυελική περιοχή, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων του ουροποιητικού συστήματος.

Η πάθηση κατηγοριοποιείται σε: 

✔ οξεία βακτηριακήπροστατίτιδα,

✔ χρόνια βακτηριακήπροστατίτιδα,

✔ χρόνια προστατίτιδα/σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου(CP/CPPS) που συνήθως είναι μη βακτηριακής προέλευσης προστατίτιδα και

✔ ασυμπτωματική φλεγμονώδη προστατίτιδα.

Οι άνδρες με προστατίτιδα φαίνεται να διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη περισσότερο από τους άνδρες χωρίς την πάθηση. Μέχρι πρότινος οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυξάνει τις πιθανότητες διάγνωσης καρκίνου του προστάτη, πιθανώς εξαιτίας της ανησυχίας για τα συμπτώματα που οδηγούν σε εστιασμένες εξετάσεις, περιλαμβανομένης της βιοψίας προστάτη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές μελέτες που επισημαίνουν τον αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η προστατίτιδα σχετίζεται με σημαντική αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη, οπότε θα πρέπει να ενθαρρύνονται οι ασθενείς να αναζητούν θεραπεία για την προστατίτιδα ώστε να μειώνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Για τους καρκινοπαθείς, η διάγνωση προστατίτιδας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη λήψη απόφασης σχετικά με τον τρόπο θεραπείας του καρκίνου του προστάτη, καθώς η ακτινοθεραπεία μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά τον πόνο και τα συμπτώματα του ουροποιητικού συστήματος, ενώ είναι γεγονός ότι ο πυελικός πόνος μπορεί να επιμείνει ακόμα και μετά από την υποβολή του ασθενή σε ριζική προστατεκτομή.

Η ορμονοθεραπεία δεν έχει καμία επίδραση, σε ορισμένους όμως ασθενείς βελτιώνει τα συμπτώματα της προστατίτιδας. Οι άνδρες χωρίς ιστορικό προστατίτιδας μπορούν να αναπτύξουν την πάθηση μετά από ακτινοθεραπείες και να αντιμετωπίσουν συμπτώματα όπως είναι ο πόνος στην περιοχή του προστάτη, της πυέλου και/ή της ουροδόχου κύστης, η φτωχή, διακεκομμένη, αποφρακτική ροή ούρων, η αίσθηση καύσου κατά την ούρηση και ο πόνος κατά την εκσπερμάτιση.

Σε σοβαρά περιστατικά μπορεί να έχουν ανεπαρκή κένωση της ουροδόχου κύστης, φλεγμονή του αυχένα της ουροδόχου κύστης και του προστάτη. Η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες, τα σοβαρά όμως συμπτώματα μπορεί να καταστήσουν την πάθηση χρόνια. Τα αντιβιοτικά σπάνια βοηθούν.


καρκίνος-του-προστατη-αντιμετώπιση-doctorhomecare

Συμπτώματα Καρκίνου του Προστάτη

✔ Δυσκολία στην ούρηση

✔ Εμφάνιση αίματος στα ούρα ή το σπέρμα

✔ Πόνος στους γοφούς, την πλάτη ή τη λεκάνη

✔ Συχνή επιθυμία για ούρηση, κυρίως το βράδυ

✔ Δυσκολία ή αίσθημα καψίματος ή πόνου κατά την ούρηση

✔ Αδύναμη ροή ούρων

✔ Ακράτεια όταν κάποιος γελάει ή βήχει

✔ Πίεση ή πόνο στο ορθό.

Δυσκολία στην ούρηση: Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο ουροποιητικό σύστημα, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως συχνές ορμές για ούρηση, δυσκολία έναρξης και διακοπής της ροής των ούρων και αδύναμη ροή ούρων.

Εμφάνιση αίματος στα ούρα ή το σπέρμα: Η παρουσία αίματος στα ούρα ή στο σπέρμα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του προστάτη, αν και αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να προκαλούνται από άλλες καταστάσεις.

Στυτική δυσλειτουργία: Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία, όπως δυσκολία επίτευξης ή διατήρησης στύσης.

Πόνος στους γοφούς, την πλάτη ή τη λεκάνη: Εάν ο καρκίνος του προστάτη έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τον προστάτη, μπορεί να προκαλέσει πόνο στα οστά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να προκληθούν από άλλες καταστάσεις και δεν υποδηλώνουν απαραίτητα την παρουσία καρκίνου του προστάτη. Εάν ένας άνδρας εμφανίζει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για σωστή διάγνωση και θεραπεία.


καρκίνοσ-του-προστατη-σταδια-doctorhomecare

Διάγνωση Καρκίνου του Προστάτη

✔ Ψηφιακή ορθική εξέταση

✔ Εξέταση ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA).

✔ Βιοψία

Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη πραγματοποιείται μέσω της δακτυλικής εξέτασης και μιας αιματολογικής εξέτασης για την μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου-PSA. Αν τα αποτελέσματα δεν είναι φυσιολογικά μπορεί να χρειαστεί ο ασθενής να υποβληθεί σε διορθικό υπέρηχο, διορθική βιοψία και πολυπαραμετρική μαγνητική του προστάτη για περαιτέρω έλεγχο. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως το αυξημένο PSA δεν έχει ως αποκλειστική αιτία την ύπαρξη καρκίνου του προστάτη, αλλά και άλλες καλοήθεις παθήσεις. Περίπου το 90% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη διαγιγνώσκονται σε αρχικά στάδια της νόσου, όταν η νόσος είναι εντοπισμένη.

Ψηφιακή ορθική εξέταση (DRE): Κατά τη διάρκεια μιας DRE, ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης εισάγει ένα δάχτυλο με γάντι, λιπασμένο στο ορθό για να αισθανθεί τον προστάτη αδένα για τυχόν ανωμαλίες.

Δοκιμή ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA): Το τεστ PSA μετρά το επίπεδο του PSA, μιας πρωτεΐνης που παράγεται από τον αδένα του προστάτη, στο αίμα. Υψηλότερα επίπεδα PSA μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία καρκίνου του προστάτη.

Βιοψία: Η βιοψία είναι η αφαίρεση μικρού δείγματος ιστού από τον προστάτη για εργαστηριακό έλεγχο. Μια βιοψία είναι συνήθως απαραίτητη για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

Άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία, καθώς και πρόσθετες εξετάσεις αίματος. Η επιλογή των διαγνωστικών εξετάσεων θα εξαρτηθεί από την ατομική κατάσταση και μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Ο καρκίνος του προστάτη τυπικά σταδιοποιείται χρησιμοποιώντας το σύστημα TNM, το οποίο σημαίνει όγκος, κόμβος και μετάσταση. Το σύστημα TNM εξετάζει το μέγεθος και τη θέση του πρωτοπαθούς όγκου (Τ), εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς λεμφαδένες (Ν) και εάν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση ή έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος (Μ).


καρκινοσ-του-προστατη-θεραπεια-doctorhomecare

Στάδια της Νόσου

Ακολουθεί μια σύντομη επισκόπηση των σταδίων του καρκίνου του προστάτη:

✔ Στάδιο 0: Ανώμαλα κύτταρα εντοπίζονται μόνο στην εσωτερική επένδυση του προστάτη (ονομάζεται επίσης «καρκίνωμα in situ»).

✔ Στάδιο Ι: Ο καρκίνος είναι μικρός και δεν έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τον προστάτη.

✔ Στάδιο ΙΙ: Ο καρκίνος είναι μεγαλύτερος και μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε κοντινό ιστό.

✔ Στάδιο III: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς λεμφαδένες.

✔ Στάδιο IV: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε μακρινά όργανα ή οστά.


Θεραπεία της Νόσου:

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του προστάτη, ανάλογα από το στάδιο της νόσου, το βαθμό κακοήθειας, την ηλικία, τη γενική και φυσική κατάσταση του ασθενή. Ανάμεσα στις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνονται:

✔ Ενεργή επιτήρηση

✔ Χειρουργική επέμβαση (π.χ. ριζική προστατεκτομή)

✔ Ακτινοθεραπεία

✔ Ορμονική θεραπεία

✔ Χημειοθεραπεία

Ενεργή επιτήρηση: Η ενεργή επιτήρηση περιλαμβάνει τη στενή παρακολούθηση του καρκίνου με τακτικές εξετάσεις PSA, DRE και βιοψίες, αλλά όχι την άμεση αντιμετώπισή του. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι κατάλληλη για άνδρες με αργά αναπτυσσόμενο καρκίνο του προστάτη που δεν προκαλεί συμπτώματα.

Χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του αδένα του προστάτη (ριζική προστατεκτομή) είναι μια κοινή επιλογή θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη. Μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική ή λαπαροσκοπική χειρουργική, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία μικρών τομών και τη χρήση κάμερας για την καθοδήγηση της διαδικασίας.

Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί δέσμες υψηλής ενέργειας, όπως ακτίνες Χ ή πρωτόνια, για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Μπορεί να χορηγηθεί εξωτερικά (ακτινοθεραπεία με εξωτερική δέσμη) ή εσωτερικά (βραχυθεραπεία).

Ορμονική θεραπεία: Η ορμονοθεραπεία στοχεύει στη μείωση των επιπέδων των ανδρικών ορμονών (ανδρογόνων) στον οργανισμό ή στην παρεμπόδιση των επιπτώσεών τους. Η μείωση των επιπέδων ανδρογόνων μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Χημειοθεραπεία: Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα (σε μορφή χαπιού) ή ενδοφλέβια (μέσω φλέβας).

Η επιλογή της θεραπείας θα εξαρτηθεί από την ατομική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του σταδίου και του βαθμού του καρκίνου, την ηλικία και τη συνολική υγεία του άνδρα και τις προσωπικές του προτιμήσεις. Μια ομάδα υγειονομικής περίθαλψης, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει έναν ουρολόγο, ιατρό ογκολόγο και ογκολόγο ακτινοβολίας, θα συνεργαστεί με τον άνδρα για να αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας.

Επιπλοκές (π.χ. ακράτεια ούρων, σεξουαλική δυσλειτουργία)

Η θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει επιπλοκές, όπως ακράτεια ούρων (δυσκολία στον έλεγχο της ούρησης) και σεξουαλική δυσλειτουργία (προβλήματα με τη σεξουαλική απόδοση και ικανοποίηση). Αυτές οι επιπλοκές μπορεί να ποικίλουν σε σοβαρότητα και μπορεί να μην επηρεάζουν όλους τους ασθενείς.

Η ακράτεια ούρων είναι μια συχνή επιπλοκή της θεραπείας του καρκίνου του προστάτη, ειδικά μετά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του προστάτη (προστατεκτομή). Ο αδένας του προστάτη βοηθά στον έλεγχο της ούρησης, επομένως η αφαίρεση του αδένα μπορεί να προκαλέσει ακράτεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακράτεια μπορεί να είναι προσωρινή και να υποχωρεί από μόνη της με την πάροδο του χρόνου. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να είναι πιο επίμονη και μπορεί να απαιτεί θεραπεία με φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής ή πρόσθετη χειρουργική επέμβαση.

Η σεξουαλική δυσλειτουργία, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων με τις στύσεις, την εκσπερμάτιση και τον οργασμό, μπορεί επίσης να είναι μια επιπλοκή της θεραπείας του καρκίνου του προστάτη. Όπως η ακράτεια, έτσι και η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ένα προσωρινό ή πιο επίμονο πρόβλημα. Μπορεί να προκληθεί από χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή ορμονική θεραπεία ή συνδυασμό αυτών των θεραπειών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι πιο μόνιμη. Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που βοηθούν στη διαχείριση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, όπως φάρμακα και μηχανικές συσκευές.

καρκινοσ-του-προστατη-συμπτωματα-doctorhomecare

Πρόγνωση και Πρόληψη του Καρκίνου του Προστάτη

Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την πρόγνωση (προοπτικές) για τον καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνουν

✔ το στάδιο και τον βαθμό του καρκίνου,

✔ την ηλικία και τη συνολική υγεία του άνδρα και τη

✔ θεραπεία που έλαβε.

Έχει αποδειχτεί ότι η ελαττωμένη πρόσληψη κεκορεσμένων λιπαρών οξέων (κόκκινο κρέας), η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και η πρόσληψη με την τροφή βιταμινών Ε και D, σεληνίου, λυκοπένης, πρωτεϊνών της σόγιας και ω-6-πολυακόρεστων οξέων (ιχθυελαίων) έχουν προστατευτική δράση. Βασικό ρόλο, όμως, στην πρόληψη παίζει η έγκαιρη διάγνωση. Ο τακτικός έλεγχος των υγιών ανδρών από την ηλικία των 50 ετών, και από τα 40 όταν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι πολύτιμος. Η μέτρηση του PSA αίματος και η εξέταση του προστάτη κλινικά και με υπερήχους οδηγούν στην πρώιμη διάγνωση ενός υποκλινικού – αρχόμενου καρκίνου, εξασφαλίζοντας την πλήρη ίαση του ασθενούς.

Γενικά, η πρόγνωση είναι καλύτερη για άνδρες με εντοπισμένο (περιορισμένο στον προστάτη) καρκίνο που ανιχνεύεται και αντιμετωπίζεται σε πρώιμο στάδιο. Το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για τους άνδρες με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη είναι σχεδόν 100%. Ωστόσο, το ποσοστό επιβίωσης μειώνεται σημαντικά εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τον προστάτη σε άλλα μέρη του σώματος.

Υπάρχουν βήματα που μπορούν να κάνουν οι άνδρες για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Αυτά περιλαμβάνουν:

Διατήρηση υγιεινής διατροφής: Μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλή σε κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη.

Τακτική άσκηση: Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Διακοπή του καπνίσματος: Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού του κινδύνου.

Υποστηρικτική Φροντίδα για τον Καρκίνο του Προστάτη

Η υποστηρικτική φροντίδα για τον καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνει τη διαχείριση των συμπτωμάτων και των παρενεργειών της νόσου και τη θεραπεία της. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα για τον έλεγχο του πόνου, τη διαχείριση της κόπωσης και τη διατήρηση της σωστής διατροφής.

Η διαχείριση του πόνου είναι μια σημαντική πτυχή της υποστηρικτικής φροντίδας για τον καρκίνο του προστάτη. Ο πόνος μπορεί να προκληθεί από τον ίδιο τον καρκίνο ή από τη θεραπεία, όπως χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαχείρισης του πόνου, όπως φάρμακα, φυσικοθεραπεία και τεχνικές χαλάρωσης. Είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τον πόνο που αντιμετωπίζετε και να αναφέρετε τυχόν παρενέργειες των φαρμάκων για τον πόνο.

Η διατήρηση της σωστής διατροφής είναι επίσης σημαντική για τα άτομα με καρκίνο του προστάτη. Η θεραπεία και η ίδια η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει την όρεξη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και υποσιτισμό. Είναι σημαντικό να τρώτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων άφθονων φρούτων και λαχανικών, και να εξετάζετε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων εάν χρειάζεται. Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί επίσης να σας συστήσει μια ειδική δίαιτα ή να σας παραπέμψει σε διατροφολόγο για καθοδήγηση.

Άλλες πτυχές της υποστηρικτικής φροντίδας για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν τη διαχείριση της κόπωσης, την αντιμετώπιση της συναισθηματικής και ψυχολογικής ευεξίας και τον συντονισμό της φροντίδας με άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Η υποστηρικτική φροντίδα είναι ένα σημαντικό μέρος του συνολικού σχεδίου θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους.

Κατ’ Οίκον Νοσηλεία Καρκινοπαθών

Σε κάθε στάδιο της νόσου η παρουσία των κατάλληλων επαγγελματιών υγείας παίζει καθοριστικό ρόλο. Η κατ’ οίκον υποστήριξη του ασθενή προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα. Είτε θεραπευτικά είτε παρηγορητικά μειώνει σημαντικά το κόστος νοσηλείας του σε σχέση με το νοσοκομείο, βελτιώνει αισθητά το επίπεδο ζωής του ίδιου αλλά και του περιβάλλοντος του και παρέχει τη δυνατότητα άμεσης συμμετοχής και ενημέρωσης στο θεραπευτικό πλάνο.

Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί ένας ασθενής με καρκίνο του προστάτη να υποστηριχθεί κατ’ οίκον είναι οι εξής:

Αλλαγή και περιποίηση του ουροκαθετήρα που φέρει μετά το χειρουργείο από έμπειρους ιατρούς και νοσηλευτές

✔ Υποστήριξη με εντερική ή παρεντερική σίτιση στο στάδιο των ακτινοθεραπειών και των χημειοθεραπειών

✔ Τακτικός μικροβιολογικός έλεγχος και συνεχής αξιολόγηση της κλινικής του εικόνας

Ενδοφλέβια χορήγηση της συνιστάμενης νοσοκομειακής αγωγής σε άμεση συνεννόηση με τον εκάστοτε θεράποντα ιατρό

✔ Διακομιδή από και προς το νοσοκομείο με ιδιωτικό ασθενοφόρο σε περίπτωση ανάγκης

✔ Αναλγητική – παρηγορητική αγωγή από τα αρχικά εως τα τελικά στάδια της νόσου.

 

Κλινικές δοκιμές (π.χ. δοκιμή νέων θεραπειών ή προσεγγίσεων)

Οι κλινικές δοκιμές είναι ερευνητικές μελέτες που δοκιμάζουν νέες θεραπείες ή προσεγγίσεις για μια ασθένεια. Αυτές οι μελέτες είναι ένας σημαντικός τρόπος για να προωθηθεί η ιατρική γνώση και να βρεθούν πιο αποτελεσματικές θεραπείες για καταστάσεις όπως ο καρκίνος του προστάτη.

Η συμμετοχή σε μια κλινική δοκιμή για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να δώσει στους ασθενείς πρόσβαση σε πειραματικές θεραπείες που δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμες. Μπορεί επίσης να προσφέρει την ευκαιρία να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών που μπορεί να ωφελήσουν άλλους στο μέλλον.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κλινικών δοκιμών για τον καρκίνο του προστάτη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δοκιμάζουν νέα φάρμακα ή συνδυασμούς θεραπειών, νέες χειρουργικές τεχνικές ή νέους τρόπους χορήγησης ακτινοθεραπείας. Κλινικές δοκιμές μπορούν να διεξαχθούν σε διάφορα στάδια της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του πρώιμου σταδίου (όταν ο καρκίνος εξακολουθεί να εντοπίζεται στον προστάτη), του προχωρημένου σταδίου (όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τον προστάτη) και του υποτροπιάζοντος (όταν ο καρκίνος έχει έρθει πίσω μετά τη θεραπεία).

Είναι σημαντικό να εξετάσετε προσεκτικά τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη της συμμετοχής σε μια κλινική δοκιμή και να συζητήσετε την απόφαση με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορείτε να επιλέξετε να σταματήσετε να συμμετέχετε σε μια κλινική δοκιμή ανά πάσα στιγμή.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας κοινός τύπος καρκίνου που επηρεάζει τον αδένα του προστάτη στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνουν την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, την εθνικότητα και τη διατροφή και την άσκηση. Τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην ούρηση, αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα, στυτική δυσλειτουργία και πόνο στα ισχία, την πλάτη ή τη λεκάνη. Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνει ψηφιακή ορθική εξέταση, εξέταση ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και βιοψία.

Οι θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνουν ενεργή παρακολούθηση, χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, ορμονική θεραπεία και χημειοθεραπεία. Η πρόγνωση και η πρόληψη του καρκίνου του προστάτη εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του σταδίου και του βαθμού του καρκίνου, της ηλικίας και της συνολικής υγείας του άνδρα και της θεραπείας που έλαβε. Είναι σημαντικό για τους άνδρες να γνωρίζουν τον κίνδυνο και να συζητούν τους παράγοντες κινδύνου και τις συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία του καρκίνου του προστάτη μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες θετικής έκβασης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *